За родените между 1950 и 1990г.!

За родените между 1950 и 1990г.!
Снимка: freestocks.org
30 Август 2018

Facebook е полезен с това, че хвърля светлина върху текстове, които няма да срещнем другаде. Всеки от вас, израснал в периода между 1950 и 1990 година, би разбрал този "преразказ на детството" чудесно. Благодарим на Иво Дичов за скока назад във времето:

"На първо място, ние сме родени нормално и сме оцелели, въпреки че нашите майки са пили аспирин, когато са били с главоболие, яли са консерви и са работили до последните дни на бременността. И никога не са били тествани за диабет…

Като деца, се возехме в автомобили, без колани и въздушни възглавници, карахме колело и летни кънки без каска на главата… Пиехме вода от маркуча за поливане на градината, а не от бутилки, закупени в големи търговски вериги. Пиехме от една бутилка и никой не е умрял заради това…

Хапвахме млечен сладолед, бял хляб с масло или свинска мас и чесън, пиехме безалкохолни напитки със захар, но не сме били с наднормено тегло, защото ние постоянно си играехме навън… Излизахме сутринта и играехме по цял ден - на криеница, граничари, крадци и ченгета, кралици, каубои и индианци и всичко останало, което въображение на едно дете е в състояние да роди. Често родителите ни не можеха да ни намерят по цял ден, след което шамарът бе част от образованието, а не насилие в семейството.Никога не сме имали никакви проблеми. Прекарвахме целия ден в състезания с бордове от отпадъци от мазето, карайки колело по улицата и забравяйки, че нямаме спирачки. След няколко падания, счупени пръсти и натъртвания, сме се научили как да решаваме проблемите си. Ние нямахме въображаеми приятели. Ние не добавяхме приятели в социалните мрежи, а имахме истински такива!

Ние нямахме проблеми с концентрацията в училище… Не ни даваха хапчета за хиперактивност. Ние нямахме училищни психолози и педагози, но все пак завършвахме училище. Ние не продаваме лекарства пред училището. Нямахме PlayStation, Nintendo, 100 кабелни канала, не разполагахме с видео рекордери, съраунд звук, мобилни компютри, интернет, чат стаи…Имахме приятели и те бяха реални, бяха всичко! Играехме с лък и стрела, правехме си крепост от сняг, хвърляхме фойерверки за Нова година, четяхме купчина комикси! Отивахме с велосипед или пеша до къщата на приятелите ни, за да бъдем заедно, без предварителна уговорка!

Когато се стигнеше до проблеми със закона, родителите не ни плащаха гаранцията, за да ни измъкнат. В действителност, те често бяха по строги от самия закон!Последните 50 години са били най продуктивните години в историята на света. Нашите поколения са родили най-добрите изобретатели и учени. Имахме свободата и, правото на грешка, успех и отговорност. Научихме се да живеем с тях!

Вие принадлежите към това поколение! Честито! Може би е добре да споделите това с други хора, които са имали късмета да пораснат като истински деца, преди адвокати, държавни и правителствени ръководители да започнат да определят как да живеем."

Прочетете още