Радио ENERGY и Министерството на туризма представят: ПОКАЖИ МИ БЪЛГАРИЯ

Радио ENERGY и Министерството на туризма представят: ПОКАЖИ МИ БЪЛГАРИЯ
9 Април 2024

Радио ENERGY и Министерството на туризма представят:

ПОКАЖИ МИ БЪЛГАРИЯ!


Всяка събота ще правим ефирна разходка из някой от градовете на България. Ще те запознаваме с туристическите забележителности на региона и ще даваме идеи за твоето уикенд пътуване. Тази седмица ще пътуваме до Плевен.

Плевен е град в Северна България, седми по големина в България. Плевен и неговата околност имат корени от дълбока древност и практически непрекъснато хилядолетно развитие.  Плевен е известен туристически център, наричан още „град на музеите“. 

В него са съсредоточени множество културно-исторически забележителности, свързани с Руско-турската Освободителна война, най-популярни от които са Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ и Параклис-мавзолей „Св. Николай Победоносец“, които наред със сградата на Регионалния исторически музей са символите на града.

Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.” е построена в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османско иго. Туристите могат да се изкачат на две зрителни площадки на покрива на музея, откъдето могат да наблюдават историческите места: Мъртвата долина, редутите „Кованлък” и „Исса ага”, Костницата в Скобелевия парк, Радишевските и Гривишките възвишения.

Параклис – мавзолей Свети Георги Победоносец  се намира на площад Възраждане в центъра на Плевен. Построен е в памет на православните войници, загинали при Обсадата на Плевен.

Регионалният исторически музей води началото си от основаното през 1903 година Археологическо дружество в града, което създава своя сбирка от предмети, първите от тях разкрити при разкопки в крепостта Сторгозия. Основният фонд на музея включва над 180 000 музейни единици. Специализираната библиотека на музея разполага с над 10 000 тома научна литература и периодични издания.Сред функциите на музея са издирване, проучване, представяне, опазване и популяризиране на паметниците на културата, природните образци, флората и фауната на територията на Област Плевен. 

На пътя от Ескус за Филипополис при днешния Плевен възниква римската пътна станция Сторгозия, а по-късно и крепост със същото име. Археологическите проучвания говорят за едромащабно строителство на административни, военни и религиозни постройки. Един от най-ценните археологически паметници, запазен до днес, е раннохристиянската базиликална църква от 4 век, втората по големина в България след голямата царска базилика в Плиска.

И до днес Плевен е запазил културно-историческото си наследство. Особено интересни са регионалният исторически музей, Плевенската панорама, която представя петмесечните битки по време на Освободителната война и много други. В Градската градина има много паметници и фонтани.

В Плевен се намират следните забележителности от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

- Мавзолей-параклис „Св. Георги Победоносец“
- Панорама „Плевенска епопея – 1877 г.
- Регионален исторически музей.

Плевен е известен с парк „Кайлъка“, изграден в северната част на живописния пролом на река Тученица и включва античната Сторгозия.

Скобелевият парк е разположен на бойното поле, където отрядът на генерал  Скобелев води сражения за превземането на Плевен. Оттогава местността се нарича „Мъртвата долина“. В парка се намира Панорама „Плевенска епопея“. Разположени са също: костница, къща музей „Стоян и Владимир Заимови“, автентични оръдия, десетки братски могили и паметници.

От 3 август 2019 г., Радио ENERGY звучи на 99.3 MHz в Плевен.

Кампанията "Покажи ми България" се осъществява с подкрепата на Министерството на туризма и се излъчва всяка събота по Радио ENERGY.

Прочетете още