Радио ENERGY и Министерството на туризма представят: ПОКАЖИ МИ БЪЛГАРИЯ

Радио ENERGY и Министерството на туризма представят: ПОКАЖИ МИ БЪЛГАРИЯ
9 Април 2024

Радио ENERGY и Министерството на туризма представят:

ПОКАЖИ МИ БЪЛГАРИЯ!


Всяка събота ще правим ефирна разходка из някой от градовете на България. Ще те запознаваме с туристическите забележителности на региона и ще даваме идеи за твоето уикенд пътуване. Тази седмица ще пътуваме до Ва̀рна - най-големият град в Североизточна България, разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро .

Варна често е наричана „морска столица“ или „лятна столица на България“ и е важен туристически и просветен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие.

През 1972 г., по време на строителни работи, е открит Варненският халколитен некропол, който датира от около 4200 г. пр.н.е. В този некропол е открито златно съкровище, както и други предмети от сребро, мед, бронз, кремък и глина. Известно е, че на брега на Варненския залив, където сега се намира старата част на града, се е намирала крепостта Одесос. В града се съхранява златно съкровище от халколита, за което до разкопките на Града на птиците край Пазарджик, се смята, че е най-старото златно съкровище в света, дало име на т. нар. Култура Варна.

Варна разполага с Държавна опера Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров", Куклен театър Варна, както и с един частен театър Фестивален и конгресен център – Варна (ФКЦ) е открит през 1986 г. От създаването си той се налага като център на най-престижните местни събития в областта на изкуството и културата. Градът е част от Стоте национални туристически обекта на БТС с Археологически музей (Варна) и Военноморския музей.

Римските терми на Одесос са сред най-запазените архитектурни паметници от античния период в страната и се намират в югоизточната част на днешния град, в близост до пристанището.

Варна е изключително богата на музей сред които Военноморски музей Парк музей „Владислав Варненчик“, Музей за историята на Варна, Музей на Възраждането,  Етнографски музей, Варненски природонаучен музей, Музей на куклите,  Музеят по история на медицината в гр. Варна е единствен в страната. Античните бронзови и железни медицински инструменти в експозицията доказват наличието на висока медицинска култура. 

Със своите 850 декара Морската градина на Варна е национален паметник на градинското и парковото изкуство. В Морската градина са разположени Варненският аквариум и Делфинариумът.

В близост до Варна се намира природният парк Златни пясъци със скалния Аладжа манастир.

Зоологическата градина е разположена в Морската градина, близо до Делфинариума и Природо-научния музей.

Със своите 800 декара паркът резиденция Евксиноград е национален паметник на градинското и парковото изкуство. Неговите архитектурни и исторически паметници, както и неговото минало на духовен център, го правят желано място за посещение и почивка. Той е естествено продължение на Морската градина на север и връзка с парка на курорта Константин и Елена.

Астрономическата обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ – първият в България астрономически комплекс, открит през 1968 г.  Във Варна можете да посетите и  Планетариум „Н. Й. Вапцаров“.

Едно енергийното и мистично място „Побити камъни” се намира край Варна. Представлява разкрития на еоценски пясъци, сред които са разположени изправени каменни колони, наподобяващи каменна гора. Впечатляващият ландшафт на побитите камъни се наблюдава в седем големи и няколко по-малки разкрития.

От 13 май 2006 г., Радио ENERGY звучи във Варна на 90.2 MHz.

Кампанията "Покажи ми България" се осъществява с подкрепата на Министерството на туризма и се излъчва всяка събота по Радио ENERGY.

Прочетете още