Седем неща, в които жените надминават мъжете

Седем неща, в които жените надминават мъжете
Снимка: studio tdes
29 Ноември 2022

Предимствата на мъжкия пол се изтъкват често и по различни поводи, но и жените също имат своите силни страни. Такива, в които дори надминават представителите на мъжкия пол.

Мултитаскинг
Най-познатият женски таланат е вършенето на няколко различни неща накуп. Най-вероятно на дамите сред вас им се е случвало да приготвят храна, да говорят с най-добрата приятелка по телефона и в същото време да гледат с ъгълчето на окото любомото си предаване по телевизията.

Различни изследвания показват, че жените са много по-добри в мултитаскинга от мъжете. Едва два от десет представители на мъжкия пол могат да се похвалят с този талант.

Шофиране
Заблудата, че мъжете са по-добри шофьори от жените, е широко разпространена. Изследване на Injury Prevention във Великобритания обаче развенчава този мит.

Според него жените са 12 пъти по-добри шофьори от мъжете по показател сигурност. И все пак не можем да отречем, че мъжете със сигурност са по-добри от нас в паркирането и ориентацията.

Комуникация
А вие знаехте ли, че думата „комуникация“ е една от най-често споменаваните в интернет?

Умението за добра комуникация може да се придобие, но повечето жени могат да се похвалят с природен талант в това отношение. Според теорията разбирането и емпатията са ключови фактори за успешната комуникация и точно заради това мъжете нямат толкова вроден усет колкото жените.

Ученето на чужди езици
Както вече споменахме, жените имат вроден талант за комуникационните науки. Жените са по-добри слушатели, писатели, читатели, оратори.

За да научим един език трябва да слушаме, четем, говорим и да пишем. Освен предразположеността към ученето на чужди езици, тези качества помагат и на аналитичната структура на мозъка. Мъжете обикновено имат визуална памет и затова им е по-трудно да учат чужди езици.

Стрес
Понасянето на стреса е строго индивидуален въпрос и все пак можем да направим грубо общо заключение. Мъжкият мозък функционира на принципа „бори се или бягай“, а жените са по-склонни на анализ и компромис. Това прави и жените по-устойчиви на стрес.

Праг на болка
Знаем, че жените имат по-висок праг на болката от мъжете. Женското тяло е направено така че да освобождава хормони, които блокират болката, а и усещането ни за болка е различно от това на мъжете. И това се потвърждава с примери от ежедневието.

По-добра памет
Проучване, проведено от RIVM в Амстердам, показва, че жените запомнят повече и по-бързо дати, числа, имена и всякакви детайли.

Знаем, че с годините губим част от когнитивните си способности, но проучването показва, че дори жени в по-напреднала възраст имат по-силна памет за изброените неща от доста млади мъже.

Прочетете още