Психология на хумора: Колко полезен е смехът

Психология на хумора: Колко полезен е смехът
Снимка: a4gpa
17 Ноември 2023

Хуморът е важна част от нашата еволюция и е доказано, че животни, като плъховете, също имат чувство за хумор. Ако гъделичкате плъх, като го почесвате по корема, той издава пронизителен смях (обикновено недоловим за хората). Освен това хуморът е много важен за социалните взаимоотношения. Хората посочват чувството за хумор като една от най-важните черти в отношенията с партньора им.

В едно проучване, проведено в Държавния университет в Сан Диего, студенти, посещавали курс „Въведение в психологията“, където преподавателите са използвали три подхода за лекциите си: лекции с хумор, свързани със съдържанието на курса; лекции с хумор, но несвързани с учебния материал; и лекции, в които изобщо не се използвал хумор. Когато изследователите тествали как учениците са усвоили наученото шест седмици по-късно, те установили, че тези, които присъствали на хумористичните лекции, се представили значително по-добре от останалите студенти.

Смехът е начин да покажем другия човек, че искаме да се свържем с него. Освен това, в проучване на хиляди примери за смях, било установено, че говорещите се смеят 46% по-често в разговори, отколкото слушателите. Също така сме 30 пъти по-склонни да се смеем, когато сме част от социална група. Установено е, че малките деца на възраст между 2,5 и 4 години са осем пъти по-склонни да се смеят на анимационен филм, ако го гледат с друго дете, въпреки че е еднакво вероятно да споделят, че анимационният филм е забавен и когато са сами.

В проучване, което обхванало 24 общности и включило 966 участници, изследователите пускали кратки аудио клипове на двойки хора, които се смеели заедно. В някои случаи това били близки приятели, в други - непознати.

Участниците в проучването били помолени да слушат синхронизиран смях и да определят степента на приятелство между смеещите се. Използвайки само звука от смеха, те успели да разграничат хората, които току-що са се запознали, от тези, които са били приятели от дълго време. Тези резултати не само показват връзка между искрения смях и приятелството, но и това, че ние не заблуждаваме никого, когато се преструваме, че се смеем на шегата на друг човек.

Смехът има и много ползи за физическото здраве, според клиниката Майо. Смехът може да увеличи приема на кислород, което от своя страна стимулира сърцето, белите дробове и мускулите.

Смехът също така освобождава ендорфин, хормонът на щастието, който тялото ни произвежда, за да ни накара да се чувстваме добре и дори да облекчи болката или стреса ни. Повишаването и след това понижаването на сърдечната честота и кръвното ни налягане в резултат на смях също води до успокояване и облекчава на напрежението. Смехът може дори да засили реакцията на имунната ни система чрез освобождаване на невропептиди, които намаляват стреса и болестите.

Прочетете още