Пловдив официално става Европейска столица на културата (ВИДЕО)

Пловдив официално става Европейска столица на културата (ВИДЕО)
12 Януари 2019

Пловдив е във фокуса на вниманието. Градът официално става европейска столица на културата. Официалната част от събитията започва в събота в 19 часа. Организаторите обещаха невероятен спектакъл, който съчетава музика, светлини и танц под мотото „Ние сме всички цветове”. Пловдив е първият български град, който е избран за „Европейска столица на културата“. Тържествата по откриването се провеждат от 11 до 13 януари. 

На откритата многоетажна сцена ще се качат близо 1 500 участници. Организаторите очакват да дойдат 50 хил. души, за да видят спектакъла. Стотици прожектори и огромни екрани ще представят специалното светлинно шоу. Монтираната сцена ще осигури видимост до 360 градуса. Върху конструкцията са монтирани над 350 прожектора и 10 LED екрана. Входът е свободен. Цената има 6 нива, но мерките за сигурност налагат да бъдат използвани само 5 от тях. А когато се качат участниците в спектакъла, уникалното съоръжение в сърцето на Пловдив ще тежи 200 тона. 

На много места в града ще има съпътстващи събития, заведенията и ресторантите в централна градска част ще работят до късно.

Бул. "Цар Борис III Обедините" остава затворен до 17 януари. Движението в центъра на града е спряно, а паркирането е забранено. За целта са изградени буферни паркинги. Гостите на спектакъла ще могат да влязат през 23 пропускателни пункта. 

"Това е едно изключително мащабно мероприятие, което изисква и определени мерки за сигурност. В тази връзка е отделен огромен ресурс от сили и средства, така че да гарантираме обществения ред и сигурността на гражданите. Обособили сме няколко зони - за посетителите, за участниците, за официалните гости, за журналистите и медиите. Няма да допускаме лица, които са в нетрезво състояние и опасни предмети. Забранени са и пиротехническите средства. Ангажирана е и частна охранителна фирма, която има определени задачи, които трябва да изпълнява. Гражданите трябва да си носят документите за самоличност", каза директорът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков.

Малцина знаят, че Пловдив е бил съпътстваща столица на културата през 1999 г. Един от организаторите тогава е бил писателят Александър Секулов.  

„И тогава, както и сега събитието беше отречено. Имаше масово недоволство. Накрая обаче всичко завърши с огромно желание събитието да се повтори. И то се повтори след 20 години”, заяви в ефира на „Събуди се” Александър Секулов.  

„Очаквайте мащабен спектакъл с много зрелищни ефекти, с интересна музика, талантливи артисти. Това ще бъде емоционален спектакъл, който ще трогне всеки”, каза Светлана Куюмджиева, артистичен директор на „Пловдив 2019”.

Само през следващата година в Пловдив ще бъдат открити 8 нови петзвездни хотела. Инвестицията е 20 млн. евро, казват още организаторите. 

Заради студа ще бъдат раздадени 15 000 шала и одеала на гостите на спектакъла.

Източник: nova.bg

Прочетете още