Обичаи за Разпети петък

Обичаи за Разпети петък
6 Април 2018

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва на цялото човечество".

Вярващите ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява тогава да не се яде нищо и да се пие само вода.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на службата, свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Разпети петък е абсолютно забранено да се подхваща каквато и да е работа. Старите хора казват: "На този ден и птичката гнездо не вие." През деня се ходи на църква и се носи едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието.


 

Прочетете още