Как да потиснете апетита си към сладкишите

Как да потиснете апетита си към сладкишите
Снимка: Marco Verch
2 Февруари 2024

Често ли искате да хапнете нещо сладко няколко часа след хранене? Може би си взимате бонбонче, за да се преборите със следобедната умора, а след това кола, за да преборите умората след умората. Ако сте забелязали, че яденето на сладки неща ви кара да искате още, не сте единствените.

Простите въглехидрати без достатъчно белтъчини или мазнини могат за кратко да задоволят глада и да дадат бърз прилив на енергия, но често отново си оставате гладни.

По природа обичаме сладки неща. "Сладкото е първият вкус, който хората предпочитат още от раждането си", казва д-р Кристин Гербщадт. Захарите освобождават серотонин - химикал, който подобрява настроението в мозъка. Въглехидратите обаче са под различни форми, като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, с важни фибри и хранителни вещества, захарите също така освобождават ендорфини, които ни отпускат.

За по-здравословен начин на живот и за да отблъснете желанието за за сладко опитайте някое от следните неща:

Разходете се, обадете се на приятел
Ако не можете да спрете да мислите за определена сладка закуска или ви е трудно да се концентрирате върху работата си, докато не задоволите желанието си за захар, само 60 до 90 секунди разсейване могат да бъдат от значение. Кратка разходка, обаждане на приятел, слушане на приятна музика или почти всякакъв вид дейност, която осигурява "почивка", може да помогне за намаляване на интензивността на желанието.

Дъвка с аромат на канела
Когато ви обземе желание за сладко, на което се опитвате да устоите, опитайте да дъвчете дъвка с аромат на канела. Дъвката с канела може да бъде особено ефективна поради уникалния си вкус. За справяне с желанието могат да се използват и други вкусове. Сортовете дъвки, комбинирани с аромати като канела или мента, могат да дадат добри резултати. Ключът е вкусът на дъвката, която дъвчете, да е приятен и да служи за разсейване на сетивата.

Чаша черешов сок
Предварителните проучвания подчертават антиоксидантните свойства на съединенията в черешите. Освен това тръпчивостта на черешовия сок, произтичаща от органичните киселини, може да стимулира чувствителните към сладост вкусови рецептори. Твърди се, че сокът от череши може да помогне и за насърчаване на по-здравословен сън. Проучване установява, че консумацията на черешов сок намалява тежестта на безсънието при осем възрастни.

Ароматни подправки вместо захар
Заместването на захарта с подправки в рецептите може да намали приема на захар и да задоволи апетита ви, като премахне "желанието за сладко". Подправки като индийско орехче, джинджифил, кардамон, кокос и канела могат да задоволят нуждата ви от нещо силно и сладко без излишна захар. Можете да добавяте канела към киселото мляко, да пиете чай от джинджифил или да овкусявате пилешкото си месо с индийско орехче.

Подход "ако-то"
Ако след обяд ви се прияде нещо сладко, можете да изберете ябълка с фъстъчено масло. Може да е полезно да замените сладкишите с алтернативи и да обмислите причинно-следствения контекст, който може да възникне след хранене. Приспособяването към тази идея помага да се избегне импулсивното посягане към кутията с бисквити. Вместо да се поддавате на внезапното желание за шоколадов бонбон, опитайте да съобразите консумацията на сладко с предварително планирани хранения в рамките на дневната си доза калории. Наличието на план в ума може да намали вероятността от импулсивно желание за сладко.

Прочетете още