Християните - без месо до Великден

Християните - без месо до Великден
gradcontent.com
12 Февруари 2018

Неделята на Страшния Съд е третата от триседмичния период преди започването на Великия пост преди Великден. Вчерашният ден е месопустен, защото от него до Великден християните престават да ядат месо.

Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост, църквата позволява през настоящата седмица да се консумира мляко и всичко, произведено от него. Ядат се много сирене, масло и яйца. Забранени са месото и месните продукти. 

Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора. До Великден (Пасха) следват хранителни и духовни пости.

На Месни Заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица (Сирница) до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.

В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност. Както се мени датата на Великден, така се менят и датите на празниците, свързани с Великденския цикъл, а Месни Заговезни е първият празник, свързан с този цикъл.

По християнски обичай, през дните от месни до Сирни Заговезни, по-младите посещават домовете на по-възрастните - родители, кръстници, роднини, близки и тези, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението.


Източник: www.vesti.bg

Прочетете още