Дайте внучето на бабата - така ще живее с 10 години повече

Дайте внучето на бабата - така ще живее с 10 години повече
Снимка: Janice Waltzer
10 Май 2019

Оказва се, че грижите за внуците носят на бабите и дядовците не само приятни емоции, но и полза за здравето им. Изданието Evolution and Human Behavior публикувало информация за изследване, в рамките на което били анализирани дании за 500 жители на Берлин на възраст над 70 години. Бабите, които се грижат за внуците, живеят повече.

Според получените резултати, възрастните хора, които общували и се грижели за своите внуци, живеели по-дълго от останалите между 10 и 20 години. При това трябва да се отбележи, че в изследването участвали баби и дядовци, грижещи се за внуците си от време на време, а не такива, които носят пълна отговорност за тях.



Доктор Ронана Фактор обяснила, че съществува определена връзка между грижите за внуците и намаляването нивото на стреса. Редовното общуване и игрите с деца даряват на възрастните усещане за щастие и ги карат да проявяват физическа активност. Въпреки това не бива възрастните ни родители да се претоварват с грижите за внуците, тъй като те нямат толкова силно здраве като младите майки и татковци. Съвместното прекарване на времето с дядо и баба е полезно и за децата, тъй като благодарение на това общуване те придобиват емоционална стабилност.

Прочетете още