Зоопарковете в България - доказателство за човешката жестокост и диващина

Зоопарковете в България - доказателство за човешката жестокост и диващина
Снимка: lasta29
10 Октомври 2019

Обичаме животните и все по-често предпочитаме тяхната компания, за сметка на човешката такава. Но все пак, когато се налага да комуникираме с двукраки представители от върха на еволюционната пирамида, се опитваме да са хора от нашата кръвна група. Хора, които ясно разбират, че поддръжката на зоопарковете в България е недостатъчна и условията за живот, които обитателите им получават, не са задоволяващи. 

Ще цитираме откъс от пост във фейсбук страницата на Liyana Pandelieva:
"До кога ще ни обясняват за това изродско място, наречено зоопарк в Разград, че е в реда на нещата? До кога едни от най-прекрасните животни в света ще живеят като военнопленници в хитлеристки лагер?

Валери Георгиев, началнит отдел Биологично разнообразие МОСВ заяви, че кървавата рана на лапата на лъва е ветеринарен проблем, защото "животните са затворени на определено място."
Верно ли?

"Лично съм посещавал този зоопарк, за да видим какви са условията. Тогава нямаше проблеми, животните са спокойни, добре са гледани, охранени. На всяко животно в зоологическа градина може да се случи това, защото те са затворени и нямат възможност да излизат."

През 21 век да говорим за зоологически градини, които са жесток затвор, е безумие! Всеки двукрак затворник разполага с повече възможност за движение!

В държавите, където зоопаркове съществуват, са създадени условия почти идентични с тези в природата и хората може и да видят животните, но ако те са се скрили, спят или просто не желаят да се показват, може и никого да не забележат. В държавите с високи температури са направени и отделения с климатици. Отделно са построени басейни, засадени са дървета и растения, типични за естествената им среда, създадени са възможности да играят по типичен за тях начин.

Абе, ****нар! Посочи една зоологическа градина в света, където животните живеят върху гол бетон? Посочи такова място в саваната, където лъвът се движи по чакъл?
Какво наричат добри условия? Двойни стоманени огради?! Квадратура, която е недостатъчна за пълноценен живот и на куче?
Клетката трябва да е поне 40 квадрата, а те живеят на 20 квадрата.
Зоопаркът се лицензира като животновъден обект, каквото и да значи това!

Дълбокото ми лично убеждение е, че във време, когато всеки може да гледа NG и всевъзможни канали за животни, зоологическите градини завинаги трябва да бъдат премахнати. Там, където е необходимо спасяване на конкретни видове и популации, това да се случва в контролирана и охранявана естествена среда и дори лечебните центрове да се развиват според географското положение на животните, а не с разнасяне на животни по целия свят.

Мисля, че именно зоопарковете са едно от доказателствата за несломимата ни жестокост и диващина. Какво ще стане, ако детето не види лъвчо през клетка, а от екрана на телевизора?
Ако някой толкова, толкова иска детето му да види слон, жираф, лъв, леопард, да си постави това за цел, да събира пари, да планира и един ден, след вълнуващи приготовления, всички да отидат в сърцето на саваните и да преживеят изумителната среща в истинската им среда."

Прочетете още