Защо не трябва да крещим на кучето си

Защо не трябва да крещим на кучето си
Снимка: zhao hui
24 Февруари 2020

Загуба на самообладание - нищо ново при човешките същества. Ново проучване показва, че непременно трябва да направим всичко възможно това да не се случва.

След като анализира над 90 кучета, екип от Университета в Порто открива, че виковете могат да имат трайни отрицателни последствия върху психическото състояние на четириногите. Проучването е проведено върху кучета придружители, за да се установи дали крещенето и лошото отношение към кучетата има отрицателен ефект върху тях.

За целта учените подбрали 92 кучета и ги разделили на 2 групи: тези, дресирани с помощта на методи, основани на награди - игри и лакомства, и тези, дресирани с помощта на по-агресивни методи - викове или дърпане на каишката. Учените си поставили за цел да наблюдават поведението на животните по време на дресировка, както в положителни, така и в отрицателни групи. По този начин те биха могли да открият признаците на стрес при кучета като прозяване, повдигане на краката, близване, както и нивото на релаксация.

В допълнение, взели проби от слюнка от кучетата от двете групи, за да идентифицират химикали, свързани с безпокойство и нервност (като кортизол). Използвайки тези проби, успели да изчислят нивото на стрес на кучетата в двете групи. Не е изненадващо, че кучетата, които са били дресирани с наказания и викове, са имали по-високи нива на стрес от тези в другата група, но изводите от проучването са стигнали по-далеч. Резултатите не са изненадващи, но последствията са.

Месец по-късно изследователите посетили кучетата, за да наблюдават степента на въздействието, което техният тип дресировка е оказало върху тях. Дресирането чрез лакомства и награди има много по-дългосрочен ефект от това с викове и агресия. Стресът, на който са подложени кучетата по време на дресировката, остава в дългосрочен план

"Нашите резултати показват, че кучетата придружители, които са били дресирани чрез по-сурови методи, имат по-лошо благосъстояние, в сравнение с кучетата придружители, дресирани по методи, основани на възнаграждение, както на краткосрочно, така и на дългосрочно ниво."

Кучетата от първата група били по-стабилни, спокойни и позитивни, докато кучетата от втората група показали по-високи нива на кортизол, стрес и негативност, които имат вредно влияние върху тяхното благосъстояние, продължили седмици или дори повече време.

Прочетете още