Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека
Снимка: Denise Chan
16 Април 2024

В Япония има вярване, че личността на човека е свързана с неговата кръвна група. Това може да звучи странно, но идеята не е твърде различна от популярността на астрологията в Обединеното кралство или САЩ днес. Въпреки това Ketsueki-gata, както е наречена, е уникална и има дълбоки културни корени в най-новата история на Япония. Въпреки че може да ни изглежда тривиално в Япония кръвната група на човек има важни последици за това как той се разбира като индивид и как може да се представя в работата си. 

Какво казва вашата кръвна група за вас?

Кръвна група А: Според случайно търсене в интернет, хората с кръвна група А се смятат за топли, приятелски настроени и състрадателни. Те обаче могат да бъдат обсебващи, упорити и напрегнати. Твърди се, че хора от тип А са по-често срещани в Япония, отколкото тези с други кръвни групи.

Кръвна група B: Смята се, че хората с кръвна група B са силни, страстни, решителни и съпричастни, но също така са по-егоистични, непостоянни, непримирими и диви. Хората с тази кръвна група се смятат за доста преходни, приемащи проекти и след това ги оставят наполовина завършени.

Кръвна група AB: Ако имате кръвна група AB, вие получавате най-доброто от двата свята. Според Ketsueki-gata е вероятно да бъдете смятани за рационални, сдържани, общителни и адаптивни. Но можете също да бъдете ненадеждни, критични , нерешителни и дистанцирани. Кръвната група АВ е най-рядко срещаната в Япония, така че хората с нея често се възприемат като ексцентрични.

Кръвна група О: Тези хора са уверени, волеви, оптимистични и естествени лидери. Но също така са състезателни натури, несигурни и вероятно работохолици. Според тази система на мислене хората от тип О не са предназначени да се справят с тези от тип А.

Знанието, че има различни кръвни групи било доста ново за времето си, след като било идентифицирано едва през 1901 г. от Карл Ландщайнер, но имало много съвременни научни вярвания, които се стремели да слеят предубеденото мислене с биологичния детерминизъм.

Евгениката, вече развенчаната идея, че човешките популации могат да бъдат подобрени чрез селективно размножаване и контрол на популациите, била на мода в западните страни в края на XIX-ти век. За много мислители евгеници – и имало много такива извън нацистка Германия – типът кръв е показател за расова чистота. Например, кръвна група B се смятала за по-изродена и била по-разпространена сред „психопатите, истериците и алкохолиците“.

Влиянието на западната евгенична наука също оказала значително въздействие върху китайските и японските общества. За последното появата на евгениката съвпаднала с нарастването на национализма и стремежа към модернизиране. Като такава, науката за кръвните групи скоро се преплела с японските идеи за расата, както и за брака.

През 1916 г. японски лекар на име Кимата Хара публикувал статия, свързваща кръвните групи с личността, особено национално-културния темперамент. Идеята била допълнително свързана с видните западни евгеници, от японския генетик и лекар, обучен в Германия, Танемото Фурухата.

Фурухата не само публикувал въздействащи изследвания върху серологията в международни списания, но също така пишел в японски вестници за анализ на характера на кръвната група във време, когато страната увеличавала своята империалистическа агресия. След това, в края на 20-те години на миналия век, популярен социален психолог - Токеджи Фурукава, публикувал статия, наречена „Изследване на темперамента и кръвните групи“, чрез която идеята стигнала до по-широката аудитория.

Фурукава направил сензация и опростил идеята, обединявайки изследването на расовото разпределение на кръвните групи със собствените си психологически концепции. След това популярността на идеята намаляла, докато не се развихрила отново през 70-те години, когато била подхваната от журналистката Масахико Номи.

Оттогава нататък Ketsueki-gata се превърнала в повтаряща се тема в много книги и ръководства за самопомощ. Била особено популярна за романтични и бизнес ръководства, които се опитвали да помогнат на хората да се ориентират в несигурността на живота, като обясняват съвместимостта между кръвните групи. Филми и песни продължават да споменават идеята и днес въпреки съмнителните научни основания. Идеята станала популярна в Южна Корея, Тайван и дори в САЩ.

Прочетете още