Януари - идеалният месец за търсене на нова работа

Януари - идеалният месец за търсене на нова работа
Снимка: Sarah Reid
8 Януари 2019

Началото на годината (и по-специално месеците януари и февруари) се считат за период, през който активността на трудовия пазар е сравнително ниска, а търсенето на нова работа – обречено на неуспех. Подобна представа се дължи от една страна на факта, че този период е разположен неизменно след множество празници, а от друга – повечето фирми прецизират бюджетите си и правят по-изчерпателно разписание на своите цели и задачи за новата година. Истината обаче е съвсем друга. Ако не си доволен от настоящата си работа и искаш да я смениш максимално скоро, може би точно през януари или февруари ще откриеш това, което търсиш. Ето няколко причини да не „проспиваш“ началото на годината:

Конкуренцията е по-малка!
Именно поради представата за трудовия пазар в началото на годината, която споменахме по-горе, доста кандидати за работа (в това число значително квалифицирани и добре подготвени такива), намаляват своята активност и изчакват настъпването на пролетните месеци. Последното съвсем естествено води до намаляване на конкуренцията и поява на неочаквани шансове в кариерен план. Или казано с други думи, през януари и февруари би могъл дори доста по-лесно да получиш желаната работна позиция, отколкото през останалите части от годината.

 

Финансовите ограничения пред фирмите не са толкова сериозни.
Както търсенето на нови служители, така и последващото им назначаване с конкретна заплата, придобивки и т.н., костват значителни разходи за корпоративните организации. Разходи, които трябва да бъдат внимателно съобразени с техните годишни бюджети и финансовите средства, отделени за такива цели. Напълно обяснимо през втората част от годината въпросните финансови средства вече стават силно ограничени и обикновено се влагат само и единствено в специалистите, от които фирмата има най-голяма и спешна нужда. Не така стоят нещата в началото на годината, когато бюджетите са тъкмо сглобени, а предвидените за целите на подбора финанси са в пълен размер. В този смисъл ако кандидатстваш през януари или февруари, намаляваш до минимум риска да бъдеш отхвърлен поради недостиг на средства на съответната компания и преустановяване на плановете й за разкриване на работната позиция.

Време за нови проекти.
Това е период, в който се стартират нови и важни за дейността и развитието на фирмата проекти. Проекти, изискващи наемането в определени срокове на талантливи и висококвалифицирани служители, способни да се справят с предизвикателствата и задачите по тях. Именно това може да е твоят шанс не само да заемеш работна позиция, отговаряща на уменията и интересите ти, но и да наложиш своите изисквания по отношение на заплащане и придобивки.

От временна към постоянна работа:
В много сфери работата през зимния сезон (и то не само по време на празниците) се увеличава и съответно е нужно наемането на служители на временна заетост. Като примери за такива сфери могат да се посочат туризма, ресторантьорството и т.н. По принцип временната заетост не е особено предпочитан вариант за хората, които търсят сигурност по отношение на личните финанси и бъдещите перспективи в кариерен план. Понякога е възможно да стане и постоянна, особено ако става въпрос за корпоративни организации с добро име на пазара и сериозно отношение към служителите.

Отличен старт на годината!
Намирането на добре заплатена работа, която същевременно удовлетворява нуждите във връзка с баланса между професионален и личен живот, безспорно ще бъде отличен старт на годината. Гарантирането на сигурност във финансов план още в началото на годината е възможност за по-спокойно преосмисляне на приоритетите в живота и създаването на план, който действително да отговаря на твоите интереси и тези на близките ти хора.

Прочетете още