Улица в Италия ще носи името на Васил Левски

Улица в Италия ще носи името на Васил Левски
8 Октомври 2021

Нова улица, която носи името на българския национален герой Васил Левски, беше открита в община Болгаре, близо до град Бергамо в Северна Италия, по инициатива на генералния ни консул в Милано, съобщиха от Министерството на външните работи.

Връзката между българите и италианската община в провинция Бергамо датира от векове. В книгата си "История на Лонгобардите" Паоло Диаконо първи свързва името "Болгаре" с "Булгаре", което означава "място, населявано от българи". През 568 г. лонгобардите навлизат в Италия, последвани от различни племена, сред които гепиди, българи и сармати.

С цел отбелязването на връзката между историческия произход на Болгаре и народа ни генералният ни консул в Милано Таня Димитрова е представила идеята за именуване на улица "Васил Левски" пред община Болгаре. След преговори между задграничното ни представителство и кмета на Болгаре, продължили над 12 месеца, възникването на нова улица в нов квартал е станало възможно, благодарение на тясното сътрудничество между двете институции.

По време на церемонията по откриването на новата улица е подписано и споразумение за сътрудничество между община Болгаре и община Враца. Представителите на двете общини са поели задължение да работят съвместно по общи европейски проекти и различни инициативи в областта на културата.

Прочетете още