Училищата са готови с екшън план за протичане на учебната година

Училищата са готови с екшън план за протичане на учебната година
Снимка: Angelia Hardy
15 Септември 2020

Първи учебен ден на 15-ти септември ще има. Всички деца в страната ще започнат училище присъствено. Тържества на първия учебен ден ще има обаче за тези от 1, 5 и 8 клас, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Маски ще трябва да се носят във всички закрити помещения с изключение на класните стаи. Става въпрос най-вече за коридорите и тоалетните, допълни министърът. Вълчев поясни, че задължението ще важи за децата от всички възрасти. Най-вероятно за учители, които работят с различни класове, ще бъдат купени шлемове от държавата, обясни Вълчев.

Образователните експерти и училищата са почти готови с екшън план как да протече учебната година. И така - учениците задължително ще носят маска в общите части на училищата, спортът ще бъде на открито, а ако се наложи, обучението ще преминава в дистанционна форма.

Мерките за безопасност в училище ще започват още при входа – ще се преминава само след филтър, а видимо болните ще се връщат. А тази година дори на най-малките ученици ще се наложи да влязат в училище с маска. От мерки за безопасност ще се направи всичко възможно учениците от отделните класове да не се смесват:

„Най-общо казано, при болен ученик само класът ще бъде под карантина”, обясни експертът към МОН Евгения Костадинова.

Успоредно с текущите ремонти, училищата вече набавят и стотици литри дезинфектанти за почистване на повърхности и такива за ръце. Отворен остава въпросът как ще се процедира, ако се наложи семейство да остане под карантина заради заразен ученик. Ясно разписаните правила, мерки и препоръки ще са напълно готови в края на месеца.

Прочетете още