Това съкращава живота повече от цигарите

Това съкращава живота повече от цигарите
Снимка: Pete Prodoehl
19 Юли 2021

Нередовното ядене на мазна риба означава липса на омега-3 в диетата, а това може да съкрати живота ви дори повече от тютюнопушенето, предупреждават нови изследвания, цитирани от Daily Mail. Учените установиха, че тютюнопушенето може да съкрати живота с четири години, докато ниските нива на мастни киселини – които се съдържат в мазни риби като сьомга и скумрия – могат да съкратят живота с цели пет години.

Известно е, че омега-3 са полезни за сърцето и намаляват вероятността от кръвни съсиреци. Доброто ниво е осем процента или по-високо, средното е между четири и осем процента, а ниското е четири процента и по-ниско.

Ръководителят на изследването д-р Майкъл Макбърни от Университета на Гуелф в Канада заяви: „Интересно е да се отбележи, че в Япония, където средният индекс на Омега-3 е по-голям от осем процента, очакваната продължителност на живота е около пет години по-дълга отколкото в Съединените щати, където средният индекс на Омега-3 е около пет процента. Следователно на практика изборът на диета, който променя индекса Омега-3, може да удължи живота на човек“.

Изследователите в проучването установиха, че измерването на мастните киселини може да предскаже смъртността, подобно на стандартните рискови фактори.

Прочетете още