Любимите анимационни филми от 90-те

Любимите анимационни филми от 90-те
prikachi.com
18 Октомври 2016

Връщането към детството винаги е приятно. Особено, когато става въпрос за любимите ни анимационни филми! Преобърнахме Google по следите на детски, които бяхме позабравили. Събрахме част от тях, а за всичко допълнително, можете да ни припомняте тук (линк)

БАМЗЕ - най-силното мече в света
Мечето, което ядеше великански мед и ставаше най-силното на света, имаше за приятел костенурка и пухкавото зайче Скокльо, което все забъркваше някоя каша от страст към морковите.

ГРИЖОВНИТЕ МЕЧЕТА
Превеждаха го и като „Мечетата с нежни сърца”. Важно е да отбележим, че не всички бяха мечета – имаше лъвче, маймунка, лисица…Но тъй като мечетата доминираха, а мнозинството винаги печели, именно те са надделели при избора на заглавие. Дребосъчковците в най-различни цветове и форми, с най-различни „апликации” на коремчетата, имаха и магически способности. Картинките на тумбачетата им излъчваха лъч и щом се съберяха, се формираше дъга, по която можеха да се пързалят. Филмчето е много приятно, особено когато имаш по-малка сестра, с която да пресъздавате епизода, след като свърши ;)

"Щом от помощ има нужда в тежки дни,
идват бързо рой приятели добри.
Минава всяка болка и тъга
и на небето грейва пак дъга.
Мечетата пребройте
и те ще дойдат пак при вас...
Грижовните мечета
ще бъдат тук във този час!
В едно ще грейнат хиляди звезди
и смях отново мракът ще стопи."      
                                  



Възхитителни мечета със специална, грижовна магия. Мечета, които ни учеха как да бъдем мили един с друг.

БАРБАРОНИТЕ
Странни същества, които придобиваха различни форми. Татко Барба, мама Барба и децата им (седем на брой) превръщаха обикновеното на пръв поглед събитие (като подреждането на детската стая или преместване в ново жилище), в интригуващо приключение..
Това да се преобразяваш в разни неща, си има големи предимства. Бърз пример: ако трябва да се изкъпеш след работа и да се появиш на среща, не е нужно да бързаш с всички сили към дома – просто ставаш душ, къпеш се и се материализираш в предишния си вид. Можем само да си помечтаем това да е истина...

КАПИТАН ПЛАНЕТА И ПЛАНЕТЯНИТЕ
Сигурно едно от първите „екшън детски”, но пък даваше ценни съвети по екология. Планетяните притежаваха пръстени с магическа сила, съответстващи на природните стихии. Когато ги обединяха, призоваваха Капитан Планета на помощ. Той, от своя страна, се съветваше с царица Гея и предотвратяваше всякакви катаклизми (ступваше и лошите, отговорни за катаклизмите).

Естествено, играехме и на „Капитан планета”! Надявахме по един пръстен на показалците и крещяхме: „Огън”!, „Вода!”, „Вятър!”... Царица Гея не ни се явяваше, но пък на нейно място се показваше нечия майка или баба, която се караше: „Пак ли си ми ровил/а в бижутата? Аз какво ти казах?!” И планетянската група биваше разформирована по ъглите на къщите с вдигнати ръце…

СМЪРФОВЕТЕ
Сините чудатковци изпълваха часовете пред екрана със смях. Злодеят Гаргамел обикновено оприличавахме на учителя по физическо. Независимо от пола на смърфчето, битката след епизода винаги беше за това кой първи ще си "заплюе" ролята на героя в съответната серия. Е, казват, че по-умният отстъпва, но някои не се научихме на това...

ПИФ И ЕРКЮЛ
Като типичните куче и котка, героите вечно се караха и сдобряваха. Котката беше малко по-смешна. Заради по-злия си нрав, ходеше с бинтове и червена лепенка на муцуната. Коронният й номер беше да крои подли номера на кучето, затова отнасяше задължителната порция тупаник или от него, или от полицая, който беше по петите им и ги мъмреше.

СМЕХОРАНИТЕ
Малки, сладки "маймунки", които говореха смешно и изобретяваха най-различни неща. Не липсваха и злодеи – пак "маймуни", които се отличаваха с лошия си характер и искаха да откраднат творенията на добрите. Отборът на лошите се наричаше „Сръдльовците”. Имаше и разни там подземни и наземни чудовища, които допълнително вгорчаваха живота на сладурковците. Те разполагаха на своя страна с разсеяния магьосник Уизър, който винаги оплескваше магиите; част от отбора им бяха умницата Кайла и сърдитата маймунка, която често играеше и за противниците. 

ФЕРДИ МРАВКАТА
Незнайно как, мъникът беше изгубил мравуняка си и по пътя към търсенето му, се забъркваше в комични и понякога опасни ситуации. Имаше и куче, което  в действителност беше калинка… Да, възможно е - в анимациите всичко е позволено. Дори кучето ти да е калинка. Или акула. Или всичко друго, но не е и куче. Обаче да го ползваш като куче. Другари в приключенията на Ферди му бяха и божа кравичка (която мнооого мърмореше, срещаше се и една секси калинка с дълги руси коси). Намирането на епизоди на филмчето в момента (в иначе така безкрайното интернет пространство), е начинание, предназначено само за авантюристи, а пък епизод с дублаж на български или поне със субтитри, е нещо като „Мисията невъзможна”.



КОСТЕНУРКИТЕ НИНДЖА
Всеки е прекарвал по час пред телевизора заради Донатело, Микеланджело, Рафаело и Леонардо. А, да – и заради Шрьодер…
След познатите напеви „Turtles Ninja, Turtles Ninja”, събувахме обувките, настанявахме се на леглото у баба и никой не можеше (дори с кран) да ни помести. Понякога вкъщи се карахме за ролята на Ейприл, но и това отшумя... с годините ;) 

ПЛОДЧЕТАТА
Как сe очаква от децата да си изяждат ябълките и крушите, при положение, че едно от любимите анимационни филмчета беше това?! Яж, маме, плодчета, пък после гледай „Плодчетата“… И тук понятието „плодчета" е много общо, защото имаше ананас, банан, ягода, но и репичка, магарешки бодил, кактус..., че и цяло момичешко човече!

Приключенията на мечето Ръкспин
И това детско беше пълно с различни същества: илиопи, осмокраки, илипери, грънджове, елфи, троли, гутанги... Отборът на добрите се състоеше от: Мечето Ръкспин – главен герой, Гръби – като осмокрак и най-добрият приятел на Ръкспин, Нютон Гимик – учен и изобретател, Принц Арин – илипер и Принцеса Арузия, сестра на принц Арин. Следват лошите: Туиг – кръстоска между трол и гръндж, а най-голямото му желание беше да стане член на ОЧЗ. Ел Би беше червено, двукрако същество с рог на главата, помощник на Туиг. Поради неизвестни причини не се обръщаше към господаря си с правилното му име, а го наричаше Туиги, Туидъл, Туит и подобни, на което въпросният Туиг много се дразнеше. Куелър беше главен злодей, председател на ОЧЗ.



Гумените мечета
В България сериалът се излъчва от 1993 до 1996 г., - част от детската програма „Уолт Дисни представя“ и е дублиран на български. В резюме, действието се развива на неопределено място, смътно напомнящо средновековна Англия. Вълшебството започва да изчезва от земята, но хората все още срещат дракони, огри, зли и добри магьосници, което не им се струва странно – по всяко време и на всяко място може да се покаже подобно същество. В гъстонаселената Гумена долина живеят 7 малки мечета. Други няколко живеят в древния град Урсалия, някогашната столица на Великите гумени мечета, но тя се намира на дни път от Гумената долина. Древните гумени мечета са заминали отдавна оттатък океана, но чакат сигнал за завръщане.
Съюзници на гумените мечетата от Гумената долина са няколко жители на град Дънуин: крал Грегор, принцеса Кала и пажът Кевин. Те имат общ враг – херцог Трън, който иска да завземе властта над Дънуин със своите огри.

В далечни времена гумените мечета били много скромни, но умни и образовани същества, живеещи рамо до рамо с хората и участващи активно в живота им. Това време не продължило дълго. Човешката завист и алчност си казали думата – хората започнали да лъжат, за да се доберат до техните тайни. Недоверието нараствало, докато един ден гумените мечета решили да заминат в други земи, отнасяйки надалеч цялата си мъдрост.

Мечетата от сериала знаят много малко за това време - предимно от митовете и разказите. Хората, разбира се, считат мечетата за герои от приказките. Но благодарение на помощта на едно обикновено момче – Кевин – и принцесата на кралство Дънуин – Кала – гумените мечета разбират за своето предназначение. Тъй като броят им е намалял значително, доста от местата в Гумената долина остават неизследвани. В много от сериите гумените мечета правят удивителни открития в собствената си долина. Голяма част от тайните на древните гумени мечета са записани във Великата Книга, която заема своето почетно място на пиедестал в библиотеката. Тя е плод на векове работа на историци, философи и вълшебници и съдържа традициите, историята, тайните и вълшебствата на мечетата. Великата Книга е огромна, написана е с малки букви и е трудно четима. По-голямата част от времето си вълшебникът Зуми прекарва в нейното изучаване - преписва заклинания върху хвърчащи листчета. Книгата има много незапълнени страници, където могат да се записват събитията и историята за бъдещите поколения.

Тайната на сока на гумените мечета е една от основните неща в културата им. Той помага на мечетата да скачат много високо и много бързо. Така без проблем преодоляват исоки дървета, стени и други препятствия. Действието на сока обаче е краткотрайно. Хората, пиещи такъв сок, не могат да скачат, но пък стават много силни за кратко време (около минута). Това е възможно само един път на 24 часа. Многократното пиене на сока в един ден не дава ефект освен първия път, а ако човек изпие твърде много, това може да се окаже опасно. Поради тази причина, Кевин и Кала, единствените от хората, на които мечетата имат доверие, трябва много да внимават кога да пият и кога да не пият този сок. Херцог Трън постоянно се опитва да открадне рецептата за сока, който да помогне на него и армията от огри да пленят Дънуин. Нещастният лакей на Трън – дребният огър Мазнислав (галено Мазньо), винаги е на разположение за дегустиране на нови рецепти, което го превръща ту в огър с розова вълна, ту в ракета...

Малчовците
От времената на добрите стари двуизмерни анимации... тази е направена от японци. Малчовците имаха за приятел човешко дете и живееха в "отдушниците" на къщата. А приключенията им... просто нямаха край.



Патешки истории
В България „Патешки истории“ става известен след 1992 г., след като бива преведен и излъчван заедно с „Чип и Дейл: Спасителен отряд“ в анимационния блок „Уолт Дисни представя“ (просъществувал до 1 януари 2006 г.). Той е един от първите сериали, които са озвучени със синхронен дублаж. „Патешки истории“ е най-успешният от ранните опити на „Дисни“ да създадат висококачествена анимация за анимационен сериал (по-ранен пример е „Приключенията на Гумените мечета“ от 1985 г.). „Дисни“ инвестират много по-големи парични стойности в този анимационен сериал, отколкото някой друг преди това. Това е било считано за рисков ход, тъй като до 80-те анимационните сериали са се считали за нискобюджетни инвестиции. Много критици твърдят, че анимационното студио на „Дисни“ е загубило по-голямата част от блясъка си през 80-те. Така или иначе, студиото е поемало много рискове, които са им се отплащали добре, и „Патешки истории“ е един от тях.

Том и Джери
Томас, в първия епизод наречен Джаспър, е бяло-сив домашен котарак, който обикновено води разглезен начин на живот. Хитрият кафяв мишок - Джери, винаги живее в близост до него. Джери притежава неприсъща за своите размери сила — повдига относително лесно тежки предмети (например наковалня). В контраст с типичния сценарий, в който котката изяжда мишката, Том трудно би успял да хване и изяде Джери. Котаракът често поставя капани, които нараняват самия него, а повечето от опитите му се състоят в тормоз над малкия мишок. Обикновено на края на анимационните филмчета Джери триумфираше, докато Том е загубилият. Разбира се, има и изключения: типичен пример за това е епизодът The Millon Dollar Cat, където Джери минава границата на своето нахалство, а котаракът, знаейки, че ще загуби колосална сума пари, ако нападне жива твар, не се сдържа и го напада. Съществува ли обаче опасен за двамата враг, те се съюзяваха.

Чип и Дейл
Главните герои са катериците Чип и Дейл, които са детективи. В сериала виждаме още и трима техни приятели. Добрите герои, съответно са Чип и Дейл Чип носи шапка и пилотско яке. Той играе ролята на лидер на Спасителния отряд и прекарва свободното си време в четене на детективски книги. Представен е като отдаден на работата си и обикновено е сериозен и отговорен. Дейл е с хавайска риза. Въпреки, че също е отдаден на работата си, той е представен като обичащ забавленията пакостлив шегобиец, в повечето случаи дори леко безотговорен. Той предпочита комикси и гледа научно-фантастични филми или филми на ужасите. Рокфор е техен приятел - австралийски мишок, който има постоянна мания към сиренето и изпитва голям страх от котки. Рокфор среща Чип и Дейл за първи път в първия им случай като Спасителен отряд. Той се присъединява към тях заедно с приятеля си Зипър и изобретателката Трикси.

Ал Котконе е котка-престъпен бос - той е от злодеите. Има четирима помощници – улична котка на име Мепс, гущер Брадатко, къртица и плъх на име Зурльо. Ал Котконе е един от най-честите врагове на Спасителния отряд. Въпреки че в началните епизоди е представен като домашен любимец на човек-престъпник (Олдрин Клордейн), в останалите епизоди той е независима котка. Помните и професор Нортън Нимнъл - луд учен, работил някога за Олдрин Клордейн и другият най-чест враг на Спасителния отряд, които винаги провалят пъклените му планове. Нимнъл носи големи очила, има оранжеви коса и мустаци, както и пронизително-зловещ смях.



Мариaн Първата
Мацката беше много на „ти“ с фехтовката и имаше изумително хубаво (като за анимация) гадже. Още си спомняме как скачахме по матрака на баба с пръчка в ръка и се дуелирахме с въображаеми лоши хора! Е, след един такъв не-истински дуел с точилки, ние "ядохме" шамари, а родителското тяло купи нов матрак на бабата. 

Marianne Premiere

След консултация с вас във Facebook страницата на радио ENERGY (линк - тук) установихме, че леко пропуснали 2 от емблематичните анимационни филмчета за децата на 90-те. Извинения към всички фенове на:

Светулковците
Глофрендите бяха сладки, малки безстрашни създания с магическа светлина. Те не се страхуваха от тъмнината и това им помагаше да я изследват и да преживеят невероятни приключения. Тези възхитителни герои ни учеха как да помагаме на приятелите си. И в това сладурско детско се сблъскваха силите на доброто и лошото. Помним, че бебето светулче си навличаше неприятности, от които останалите често го отърваваха. Видео към началото на анимацията ще откриете тук (линк)



Кро!
Основните герои имаха различни качества, някои, от които не се забелязват толкова лесно. Кро – напълно еволюиралия единадесет годишен кроманьон, съвсем очевидно е интелигентен, което се оказва достатъчна причина често да дразни племето. Ог, въпреки че се перчи доста, води хората си добре, а и дава наченки на интелект. По реда на еволюцията следва Гог, който често влиза в ролята на преводач на Боб – най-малко еволюиралият от групата, който обаче свири великолепно на флейта, а и служи на всички експерименти, спретвани от Ог и Боб. Няма да забравим Нанди, чиято роля е да готви зелена гадост. В ролята на разказвач и един от централните персонажи влиза Фил – мамут, открит от Майк и доктор Сесилия, който удивително добре се вписва в 20 век. Измежду мамутите, които са и по-интелигентните същества в Луливил, по-забележителни са приятелите на Кро – Пака, млада и симпатична пухкавелка, както и Ивана – най-интелигентната в мамутското стадо, която често учи Кро на нови неща и още по-често използва Фил за експериментите си.
Всички тези герои имат врагове (вълците или тигрицата Селин), които тормозят кроманьонците и мамутите, но в същото време подхранват изобретателната им натура. В анимацията главни роли имаха и братята Моджо и Ърл, настояващи хората да се изселят и търсещи причина да наложат мнението си на водачката - Есмералда, докато тя се интересуваше предимно от къдренето и танците. 
Видео, ще откриете тук (линк).



Подсетихте ни и за Мишел Ваян - култовото филмче, проследяващо приключенията на автомобилния състезател и неговия вечен съперник - Лидер. На роден екран излезе в средата на 90-те. Освен, че беше изключително интересно, имаше и завладяваща песничка - тук (линк)

 

Прочетете още