Съветите на милиардерите: "Отношението към парите е онова, което ни пречи да ги имаме."

Съветите на милиардерите:
Снимка: Brian Drew
11 Октомври 2019

Любопитно е да научаваме как милиардерите са достигнали до такова ниво на финансов комфорт и свобода. Богаташите често обясняват приноса на напълно скромния си живот към финансовия си успех. 

Майкъл Блумбърг  – $ 34 млрд.
"Придържайте се към това, което работи най-добре за вас.”

Блумбърг е добре познат като един от най-спорните кметове на Ню Йорк. Също така е и основател и акционер (притежава 88% от акциите) на Bloomberg L.P. – международна информационна компания. Има още нещо, което повечето хора не знаят за Майкъл: през последните 10 години той е носил и продължава да носи само два чифта работни обувки. Това са черни мокасини, които осигуряват на милиардера най-голям комфорт и функционалност. Той знае, че те му подхождат най-добре и по този начин спестява пари за други неща. Той не харчи луди пари за обувки, които никога няма да носи. 

Бил Гейтс – $ 79 млрд.
„Учете се от миналите си грешки.“

Грешките в нашия живот са разпространено явление. Също така и грешките с пари. Всички понякога бъркаме, но тези от нас, които достигат до финансов успех, не само правят подобни грешки, но и се учат от тях. Бил Гейтс, казва: "Забележително е да празнувате успеха си. Но още по-важно е да вземете под внимание и поуките от провала."

Инвар Кампрад – $ 53 млрд.
„Избягвайте ненужните разходи.“

Ингвар е роден на 30.03.1926г. в Смоланд. Името ИКЕА идва от инициалите му и първите букви на фермата и селото, в които расте – Елмтарюд и Агюнард. Основателелят на IKEA смята, че някои разходи са абсолютно ненужни, дори и да сте много богат. Както и множество други супербогати хора, той предпочитал да лети в икономична класа, а не с частен самолет. Интересен факт за Инвар е, че той седял в едно и също кресло вече 30 години.

Уорън Бъфет – $ 66 млрд.
"Не са ни нужни лъскави автомобили, впечатляващи имена, невероятна униформа и други символи показващи статус. Ние разчитаме на нашата сила и на нашата воля!"

Уорън Бъфет е класически пример за това правило. Той и до ден днешен живее в къщата си в Омаха, щата Небраска. Купил този дом през 1958 година за 31 500 долара. Независимо от милиардите долари, с които разполага, Бъфет не намира основателна причина да живее в палат, само защото може да го купи. Той се чувства напълно комфортно в къщата си с пет спални, разположени в сърцето на САЩ. 

Опра Уинфи – $ 2,9 млрд.
„Открийте своята страст.“

Този прост съвет е донесъл на Опра Уинфри успех и слава. Според нея определянето на това, което обичате да правите и следването му, може да ви доведе до велики възнаграждения във вашия живот.
"Вие ставате това, в което вярвате. Къде се намирате на този етап от живота си е резултат от това, в което сте повярвали. ”

Ричард Брансън – $ 5 млрд.
Британският милиардер и основател на Virgin Group. Ричард Брансън някога е започнал със съвсем обикновен списък от цели. Те са можели да бъдат абсолютно нереалистични, но той си поставял цели и ги следвал. Дори и не подозирал, че този метод може да заработи един ден. 

Карлос Слим – $ 78 млрд.
"Колкото по-рано започнете да пестите вашите доходи и започнете да ги управлявате съвестно, толкова по-добре. Поставете пред себе си цели и правете всичко, което е по вашите сили, за да ги достигнете.”
Мексиканският бизнесмен често си разменя местата с Бил Гейтс на трона на най-богатия човек в света. Милиардерът дава наистина ценен съвет относно пестенето на пари, но напоследък е особено популярен с наличието на кредитни карти.

Джон Колдуел – $ 2,6 млрд.
Английски бизнесмен, натрупал състояние от индустрията с мобилни телефони. Той не смята за необходимо да пътува в лъскав автомобил и да показва богатството си наоколо. Всъщност, Джон, както и преди, ходи пеша, кара мотоциклет и дори използва обществения транспорт

Дейвид Черитън – $ 1,7 млрд.
"Използвайте алтернативни видове транспорт. Разберете какво можете да направите сам.” 

Дейвид е един от първите инвеститори в компанията Google и днес не му остава нищо друго, освен да се радва на добри дивиденти от първоначалната си инвестиция от $ 100 000 през 1998 година. Независимо от богатството си, той не ходи на фризьор, а се подстригва сам. Дори и незначителен, този начин на пестене може да ви послужи, ако го прилагате и в други сфери на вашия живот. Само си помислете колко много пари може да спестите ако се хванете да правите нещата, които сте способни да вършите сами.

Марк Зукърбърг  – $ 30 млрд.
„Използвайте скромна кола.“

Дори основателят на Facebook живее пестеливо по много начини. Един от които е фактът, че Марк кара скромен седан Acura за $30,000. Той със сигурност може да има всяка кола, която да го закара където си поиска, той може да има дори и флотилия, но вместо това избира този простичък практичен автомобил.

Джон Доналд МакАртър – до смъртта си $ 1 млрд.
МакАртър е бил единственият акционер в Bankers Life and Casuality Company. Независимо от присъщия за богаташите живот в ерата на холивудския блясък, МакАртър се отказал от скъпоструващите покупки и живял неприлично скромно. Никога не е разполагал със скъпи предмети и разкош, а годишният му бюджет не надхвърлял 25 000 $. 

Томас Буун Пикенс – $ 1 млрд.
"Бъдете креативни и изобретателни като откривате нови начини да намалите и алтернативните си разходи. Направете списък с необходимото и не взимайте повече пари, отколкото са ви нужни, за да изпълните този списък.“

Пикенс винаги практикува един свой верен начин за пестене на средства – никога не носи в портфейла си повече пари, отколкото му трябват. Томас прави списък с покупките, преди да отиде в магазина. И купува само това, което има в този списък. А наличните пари в портмонето му не му позволяват да наруши това правило. Не можете да изхарчите онова, което нямате!

Джим Уолтън – $ 34,7 млрд.
Джим Уолтън е по-малкият син на основателя на WallMart - Сам Уолтън, който има скромен начин на живот – на това винаги е бил учен от баща си. Независимо от финансовия успех, той и до ден-днешен кара пикап, който е на повече от 15 години. Джим разбира, че трябва да изкара всичко, на което е способно транспортното му средство.

Робърт Куок – $ 11,5 млрд.
Робърт Куок е най-богатият човек в Малайзия, живее по правила, които е научил от майка си.
"Никога не бъдете алчни, не използвайте другите и винаги имайте висок морал, когато работата опре до парите." – казва той. Според него, за да натрупаш богатство, трябва да бъдеш смел и винаги да използваш всички възможности, които ще се изпречат на пътя ти. Дори, когато другите се съмняват в твоите способности.

Ли Кашин – $ 31 млрд.
„Живейте скромно.“
"Ако вашата работа носи плодове, то най-вероятно всички ще кажат, че сте късметлия. Може би е така, защото имате късмета да притежавате ум, за да работите!"

Най-богатият човек в Азия и в топ 10 на най-богатите хора в света. Невероятната му империя обхваща 52 страни и има над 270 000 работници.

Джак Ма – $ 10 млрд.
„Клиентът винаги е на първо място.“

Джак Ма, основател на Alibaba Group, смята, че клиентите трябва да са приоритет номер едно. След тях са работниците, а след това акционерите. Ма вярва, че отношението на човек към това как ще изживее живота си, е много по-важно от неговите способности.

Хауърд Шулц – $ 2, 2 млрд.
„Разберете, че парите не са всичко.“

Председателят на съвета на директорите на Starbucks смята, че ценностите на човек са много по-важни от неговия капитал. Когато сте още в самото начало, трябва да се научите да живеете с по-малко и да се адаптирате към начин на живот, който е подходящ за вас, а не към нещо грандиозно.

 

Прочетете още