Стартира световната инициатива "Месец юли без пластмаса"

Стартира световната инициатива
30 Юни 2022

За поредна година в България се провежда инициативата „Юли без пластмаса“, част от глобалното движение Plastic Free July. Кампанията цели да насърчи хората да ограничат употребата на еднократна пластмаса в ежедневието си и така да спомогнат към борбата със замърсяването с подобни отпадъци. В рамките на един месец кампанията ни предизвиква да намалим използването на пластмасови продукти за еднократна употреба, които се нареждат сред основните замърсители на природата през последните години.

Желаещите да се включат в предизвикателството могат да заменят тези продукти с алтернативите им за многократно ползване - метални сламки, стъклени бутилки за вода, бамбукови чаши за кафе, платнени торбички за пазаруване, дървени прибори и т.н.

"Юли без пластмаса" ни насърчава също така да избягваме закупуването на продукти в пластмасови опаковки. Най-големите ентусиасти пък могат напълно да се откажат от употребата на пластмаса през целия месец юли - а защо не и за по-дълго време?

В унисон с началото на кампанията "Юли без пластмаса" е и датата 3 юли, когато влезе в сила европейската директива за забрана на редица пластмасови продукти за еднократна употреба. Сред тях са клечките за уши, приборите за хранене, чиниите, сламките, бъркалките за напитки, пръчките за балони и други еднократни изделия.

Всеки, който желае да се включи, може да се регистрира на http://tiny.cc/plasticfreejuly и да избере едно или повече от следните действия:

– да замени пластмасата за еднократна употреба – сламки, чаши, торбички, прибори и други, с продукти за многократно ползване;

– да не пазарува продукти в пластмасови опаковки;

– изцяло да откаже ползването на пластмаса за еднократна употреба за ден, седмица, месец или повече.

40% от пластмасата, която се произвежда, е за опаковки. Те се използват еднократно, а след това се изхвърлят. Забрана за употреба на пластмасовите продукти ще бъде въведена с нова директива, която се очаква да влезе в сила най-късно в началото на септември. Документът ще бъде публикуван в началото на юли за обществено обсъждане и до края на август се очаква да бъде внесен в Министерски съвет. Предвидено е да се въведат допълнителни такси върху определени пластмасови продукти като чаши за напитки, капачки, пластмасови торбички. 

В България директивата трябваше да влезе в сила на 3-ти юли. Забавянето се дължи на Европейската комисия, която преди дни издаде допълнителни документи относно обхвата на забранените продукти, съобщават от министерството на околната среда и водите. 

 

Прочетете още