Спектакъл от падащи звезди: Геминидите и Урсидите достигат своя пик през декември

Спектакъл от падащи звезди: Геминидите и Урсидите достигат своя пик през декември
Снимка: Zebralongwing
27 Ноември 2023

Метеорните потоци Геминиди и Урсиди ще достигнат своя пик през нощта на 13-14 декември и на 21-22 декември, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на Московския планетариум.

Геминидите е сред най-мощните годишни метеорни потоци. Тази година максималната му активност ще бъде в нощта на 13-14 декември. Астрономите очакват до 150 "падащи звезди" на час.

"Метеорите на Геминидите са бели и ярки и могат да падат много често. Потокът не лети към Земята, а я настига, затова скоростта на метеорите е ниска, около 35 км/сек", уточняват от планетариума.

Областта от небето, от която изглежда, че долитат метеорите (т.нар. радиант на потока), се намира в съзвездието Близнаци.  Източникът е обектът 3200 Фаетон, който учените характеризират като нещо средно между астероид и комета, отбелязва ТАСС.

Метеоритният поток Урсиди ще достигне максималната си мощност през най-дългата нощ в годината - от 21 до 22 декември, когато настъпва зимното слънцестоене. Според прогнозите жителите на Земята ще могат да видят в небето до 10 "падащи звезди" на час. 

Радиантът им се намира в съзвездието Малка мечка. Потокът води началото си от кометата 8Р/Тътъл.

"Урсидите могат да се наблюдават само в Северното полукълбо.  Потокът по отношение на скоростта на преминаване на метеоритите е много подобен на Геминидите, но по своята яркост и честота - много по-слаб. Скоростта на метеорите Урсиди е около 32 км/сек", уточняват в Московския планетариум.

Прочетете още