Смяна на времето 2023 г. - защо минаваме към лятно часово време

Смяна на времето 2023 г. - защо минаваме към лятно часово време
24 Март 2023

Тази неделя, 26 март България преминава към лятното часово време. Официално смяната на времето идва на 26 март в 3:00 часа през нощта, когато времето минава с един час напред. Така от 3:00 часа автоматично минаваме към 4:00 часа, пропускайки един час. Това означава, че в неделя сутрин вместо да се събудите към 8:00 часа (примерно), вече ще е 9:00 по новото време.

Връщането към зимното часово време пък ще стане на 29 октомври 2023 г. от 4:00 часа през нощта, когато сменяме часа с един назад - от 4:00 часа на 3:00 часа.

Повечето компютри и смартфони автоматично сменят часа, но ако сте фенове на добрите стари аналогови часовници, ще се наложи да настройвате часа по новото време. Същото важи и за голяма част от автомобилите, за съжаление.

Как се е появила тази смяна на времето по два пъти в годината?

За по-добро разбиране на ситуацията трябва да се направи уточнението, че зимното часово време всъщност е астрономическото - това, по което целият свят отчита как минава времето. Лятното пък е промяна, която се въвежда с цел по-добро и по-оптимално използване на слънчевата светлина и светлата част от деня.

Именно това е първоначалната идея, за която се предполага, че ще подобри здравето на хората, но това, което налага въвеждането на лятно часово време, всъщност е нуждата от пестене на ресурси по време на Първата световна война. 

Впоследствие след края на Втората световна война смяната на часа е премахнато, но заради петролния шок през 70-те правителствата по света отново въвеждат този режим с цел пестене на енергия и горива. 

У нас смяната на часовото време е въведена през 1979 г., като до 1996 г. включително лятното време започва от 00:00 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 00:00 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври).

През 1997 и 1998 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 3 часа на последната неделя на октомври, а през 1999 г. е въведена последната до момента промяна по въпроса. Според нея лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад - т.е. до 3 часа астрономическо време.

Истината е, че смяната на часа ни позволява лятото да се наслаждаваме на по-дълги вечери, тъй като слънцето залязва чак към 8-9 часа вечерта. Ако останем към астрономическото време, тези дълги летни нощи ще бъдат съкратени, за сметка на изгрев около 4:30 сутринта през юни.

Обратното, ако останем към лятното време, през зимата изгревът ще идва чак около 8:30-9:00 часа, което може да направи зимните утрини неприятно изживяване, особено ако човек трябва да става рано.

Рисковете за здравето и цялостното благосъстояние са водещ аргумент за спирането на сегашната практика със смяната на часовото време, като противниците му изтъкват редица аргументи именно в тази посока. В седмицата след преминаването към лятно часово време се наблюдава ръст в броя на инфарктите, на заболяванията на храносмилателната система и други. Също така на много места се отчита ръст в броя на автомобилните произшествия.

Дългосрочните ефекти на тази практика върху здравето включват още засилване на проблеми като депресия, забавен метаболизъм, наддаване на тегло и клъстерни главоболия.

Причината за всички тези проблеми е, че вътрешният ни часовник, графикът, по който хората и обществата функционират, бива рязко променен, което е сериозен стрес за много хора.

През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение да се прекрати смяната на часовото време, което беше посрещнато с голямо одобрение. През март 2019 г. се стигна до гласуване в Европейския парламент, на което беше прието сезонната смяна на часа да отпадне. Оттогава насам държавите членки все още не са решили дали да преминат на изцяло лятно или зимно часово време, а по пътя към реализирането на тази промяна има купища административни пречки.

Какво трябва да се случи, за да се сложи край на това местене на стрелките?

За да се пристъпи отново към премахване на смяната на времето, трябва темата да попадне в дневния ред на Брюксел и по-специално на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Ако погледнем към устройството на ЕС като институции, Европейският парламент представлява само Долната законодателна камара на блока. Горната е именно Съвета на ЕС, който се съставя от правителствените ръководители на държавите членки на ЕС. Именно те трябва да постигнат разбирателство по въпроса и още повече - координация между различните държави, необходима за различните политически, икономически, логистични и т.н. процеси, които се случват на междудържавно ниво.

Източник: webcafe.bg

Прочетете още