Слушаме 34 песни повече на седмица през 2022 година

Слушаме 34 песни повече на седмица през 2022 година
Снимка: Mic JohnsonLP
17 Ноември 2022

Проучванията по време на пандемията ясно посочиха, че хората използват музиката като спасителен пояс (за 87% тя е била удоволствие и щастие в трудните моменти през 2021 г.). Въпреки нормализирането на здравната обстановка, 69% от всички запитани през 2022 г. твърдят, че музиката е важна за менталното им здраве. Това е и една от причините времето, което човек отделя за слушане на седмица, да продължи да се покачва през последните 12 месеца и вече е рекордните 20,1 часа. Или казано с други думи – през тази година слушателят е добавил още 34 триминутни песни към седмичната си доза музика, съобщават от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) – национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от новия доклад “Общуване с музиката 2022” (Engaging with Music 2022).

Стриймингът осигурява най-предпочитания достъп до музика за 74% от хората, участвали в представителното проучване, като се запазва тенденцията близо всеки четвърти (24%) да залага на платен абонамент. Шампион в това отношение е Швеция с 56%. Именно стрийминг платформите са и мястото за откриване на нова музика. Половината от запитаните до 24-годишна възраст намират поне по един нов артист на седмица. Музикалният бизнес заживява пълнокръвно и в гейминг платформите, 44% от чиито потребители споделят, че са гледали поне един виртуален концерт в рамките на някоя игра в последните 3 месеца.

Тенденцията за кратки видеоклипове, стартирала с TikTok и разпространила се във все повече платформи, също привлича меломани, като вече 50% от хората използват подобни платформи. Това разнообразие от канали, по които достигаме до музика, се отразява и в резултатите от доклада “Общуване с музиката 2022”, според който човек използва средно 6 начина за достъп до музика и стриймингът е само един от тях. Всеки десети разчита на CD, DVD и винил, както и на дигитален даунлоуд, а 4% от хората предпочитат да отидат на концерт.

73% от любителите на радиото го използват, за да слушат музика, като то е предпочитано сред по- възрастното население.
Все по-многообразна става и картата на музикални жанрове по света, като 34 000 запитани от 18 държави са отбелязали повече от 500 различни стила, които харесват. Все пак поп музиката е лидерът сред десетте най-предпочитани жанра, следвана от рок, хип-хоп, денс/електронна, латино, класика/опера, R&B, саундтрак, кънтри и реге. Данните сочат, че един човек слуша средно по 8 различни стила музика.

Наличието на нелицензирани произведения обаче остава сериозен проблем за музикалната екосистема. Почти всеки трети (30%) е използвал незаконни или нелицензирани методи за слушане или изтегляне на музика през 2022 г.. Франсес Муур, главен изпълнителен директор на IFPI, каза: „Продължаваме работата си, за да гарантираме, че онези, които искат да печелят от нелицензирана и неоторизирана музика, не могат да застрашат жизнеността на една музикална екосистема, която е от съществено значение за артистите и феновете. Докладът “Общуване с музиката 2022” служи като напомняне за истински глобалното значение и стойността на музиката и за необходимостта тя да бъде защитена и подкрепена“. За целите на проучването са анкетирани 44 000 души в 22 страни в периода юни-септември 2022 г. Така докладът “Общуване с музиката“ се основава на най-голямото музикално изследване от този вид. Държавите, в които е проведено проучването формират общо 89% от световния музикален пазар.

Прочетете още