Румънските хитове от миналото десетилетие и как станаха толкова популярни

Румънските хитове от миналото десетилетие и как станаха толкова популярни
Снимка: Alexandr Volkov
29 Юни 2022

Помните ли как преди около 10 години българският ефир беше „залят” с румънска музика?

Е, да, тя най-често беше на английски и испански (като не броим онези песни с ориенталските ритми, които си бяха на чист румънски), но беше създадена от румънци, продуцирана от румънски лейбъли и изпята от румънски изпълнители. И най-важното – покоряваше класациите не само в България, но и в цяла Европа, Латинска Америка, че дори и САЩ.

Румънската музика беше на върха, чуваше се от всяко радио, от всеки нощен клуб, от всеки курорт. Бързият танцувален ритъм, съчетан с лесно запомнящи се мелодия и текст, бяха една от причините за успеха на тези песни. Но талантливи артисти, които правят приятна танцувална музика има много. Тогава каква е причината музиката на една балканска държава да се разпространи в цял свят? И защо точно Румъния, а не България например? На този въпрос ще се опитаме да отговорим сега.

Причините са няколко. Според Ройтерс всичко започва от падането на комунизма в Румъния през 1989 г. и отварянето на страната за света и западния начин на живот. За гражданите вече няма проблем да купонясват, няма рестрикции за забавленията. За тях „музиката и танците се превръщат в символ на свободата“, както казва Козмин Дуру, мениджър на сайта Nights.ro.

Друга причина, която посочват от Ройтерс, се корени отново в политическата история на Румъния. Тя е свързана с присъединяването на страната към Европейския съюз и отварянето на границите ѝ.

„Местните продуценти и текстописци получават възможността да пътуват, да видят как се създава успешната западна музика, което повишава качеството на съвременната румънска музика”, заявява пред Ройтерс Мариус Матес – главен директор на базирания в Румъния лейбъл Premium Management. „Правенето на бизнес е много по-лесно в границите на Европейския съюз”, добавя той.

Всъщност друга причина, която можем да посочим, е близостта на Румъния от една страна до Западна Европа и европейската култура, а от друга до Балканите и Ориента. Румънците са може би единствената балканска нация, която успява да съчетае толкова добре двете култури и да ги използва за своето собствено промотиране по света. Румънците знаят какво искат да слушат на Запад, знаят и какво искат да слушат в Близкия изток… и го правят.

Естествено, създаването на музика на английски и испански също изиграва своята значителна роля, особено за разпространението на музиката в Латинска Америка и Мексико. Там и до днес изпълнители като Отилия, Инна, Александра Стан, Антония, са добре познати на местното население. През 2014 г. Инна дори се колаборира с колумбийския изпълнител Джей Балвин за песента „Cola Song”, която събира над 200 милиона гледания в YouTube.

Редица песни и артисти, остави десетилетието на румънската музика след себе си. Тук като най-знакови за нас определено можем да посочим музиката на групи като Akcent, Fly Project, Radio Killer. Също така и на десетки изпълнители като Александра Стан, Инна, Антония, както и диджеи като David Dejeeay, Tom Boxer и много други.

Прочетете още