Поставят къщички за бездомни кучета и котки в София

Поставят къщички за бездомни кучета и котки в София
5 Юли 2019

Винаги сте искали да сложите къщички за котки или кучета, но съседите се сърдят и не оцеляват дълго? В София вече има такива, според действащите закони и наредби. Безстопанствени кастрирани кучета и котки имат право на подслон и храна", обясняват от НПО "Сърце за животните".

Често срещана ситуация е граждани да поставят къща за някое бездомно животно, след което разярени съседи да я махнат. Подобни случаи предизвикат спор между живущите, тъй като не всеки е съгласен с грижите за бездомничетата. Всъщност това е абсолютно разрешено според Закона за защита на животните. Според член 47, всяко кастрирано животно може да бъде върнот оттам, откъдето е взето. То минава под надзора на граждани, които подписват декларация, че са изпълнили изискванията - кучето или котето е кастрирано, ваксинирано, обезпаразитено, има паспорт. У нас това се извършва към програмата "Кастрирай и върни".

"Когато кучето е под надзор, то е безопасно. То обитава дадено територия и не скита по улиците. Не се опитва да влезе във входовете на жилищните сгради, което често създава конфликти между живущите", обясни Ирина Николова от НПО "Дара". Колибките за кучетата се поставят в отдалечени от жилищата места, най-често в тревни площи. Къщичките за котки пък се поставят по дърветата. Тази практика е започнала в столичния квартал "Младост" 1а, но продължава и по други места.

"Трябва да има баланс между животните, гражданите и институциите", категорична е Николова. Според нея отглеждането на бездомни животни под надзор е пример за хуманно и европейско отношение към четириногите. Когато едно куче населява дадена територия, то няма да допусне заселването на други животни там. По този начин се регулира и популацията на бездомните, информира още представителят на НПО "Дара".

 

Прочетете още