Отвориха библиотека с изоставени книги

Отвориха библиотека с изоставени книги
Снимка: Carl Campbell
11 Юли 2019

Събирачи на боклук в турската столица Анкара отвориха обществена библиотека с книги, изцяло предназначени за депата за боклук. Библиотеката е открита, след като санитарните работници започнали да събират изхвърлените в боклука книги. В продължение на месеци боклукчиите отделяли книгите, а с разпространението на новината, жителите на Анкара започнали да даряват свои стари книги на библиотеката.

В началото екстравагантната библиотека е предназначена за служителите и техните семейства, но с увеличаване на колекцията и интереса към книгите, библиотеката е отворена за обществено ползване през септември 2017 година. Днес библиотеката разполага с над 6 000 книги на различна тематика. Особено интересни в библиотеката са детската секция с редица комикси и тази за научни изследвания. Книги на английски и френски също могат да бъдат открити за двуезичните посетители.

Библиотеката е приютена в бивша фабрика за тухли в централата на канализационната служба. Със своите стара фасада от тухли и дълги коридори пространството е идеално за библиотека, подсилващо магичността, която носят книгите. Към днешна дата колекцията е толкова голяма, че от библиотеката даряват книги на училища, образователни организации и дори затвори. Нестандартната библиотека често е пълна с деца на служителите и ученици от близките училища. Освен това има обособено място за читатели и шахматни дъски за посетителите.

Прочетете още