Никулден – празник на Свети Николай Мирликийски Чудотворец

Никулден – празник на Свети Николай Мирликийски Чудотворец
Снимка: Carole Raddato
6 Декември 2025

На 6 декември отбелязваме Никулден - всенароден празник в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, реките и езерата, на моряците и рибарите, както и на семейството и рода. Освен сред моряците и рибарите, празникът е почитан и от банкерите и търговците.

Историческият образ на Свети Николай се свързва с Никола Мираликийски, роден около 270 г. в Патара, Ликия (днес Турция). Още като млад наследил значително богатство, което раздал на бедните и децата в своя град. Легендите разказват за многобройни добри дела - например, когато един разорен богаташ се канел да продаде трите си дъщери, светецът тайно подхвърлил три кесии със злато и спасил момичетата от тежка участ.

В източноправославната традиция Свети Николай е почитан като закрилник на моряците. Според предания, по време на бурно пътуване към Божи гроб той спасил моряците с молитви, запушил дупка в кораба с шаран и дори възкресил моряк, паднал от мачтата. Смята се, че чрез Божията закрила той преодолявал опасностите по море, а дори успявал да обърне пирати към християнството.

В образа на светеца се преплитат чертите на добродетелния християнин и древния морски бог Посейдон, което обяснява защо в България го почитаме като патрон на моретата, реките и езерата. Народните вярвания добавят, че когато Свети Николай се разгневи, може да предизвика бури и урагани, затова на Никулден моряците предпочитат да останат на сушата.

Според традицията Свети Николай носи първия сняг със своята дълга бяла брада, а зимата често започва след 6 декември. На Никулден семейството се събира на обща трапеза, която не се вдига през целия ден. Народната приказка казва:
“Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.”

На празничната маса задължително присъства шаран, но може да се сложи и друга риба с люспи. Традиционните ястия включват рибник (шаран, изпечен в тесто) и обреден хляб, които се осветяват. Според поверията, не трябва да се настъпват люспите на рибата, за да не се разболеете. Най-големите люспи често се поставят в портфейла, за да привлекат богатство, а костите се закопават или пускат в течаща вода за здраве и благополучие. Някога майките дори пришивали костта от главата на шарана като амулет на децата за защита от болести.

На Никулден е традиционно да се приготви рибен курбан - шаран, пълнен с ориз и орехи, който се прикадява с тамян и се раздава за здраве. Тъй като празникът попада по време на коледните пости, на трапезата освен рибата се сервират и постни ястия като сърми, чушки с ориз, боб, варена царевица и жито. В никакъв случай не се слага „гола“ риба - това се смята за знак на бедност и тревоги.

Никулден е празник, който съчетава религиозната вяра, народните традиции и семейните събирания, като напомня за добротата, щедростта и закрилата на Свети Николай.

Прочетете още