Не сме славяни, носим гените на прабългари и траки

Не сме славяни, носим гените на прабългари и траки
iskamdaznam.com
29 Август 2018

Носим гените на траки и прабългари - това заяви генетикът от Медицинския университет в София, Десислава Нешева, позовавайки се на проучване на български и италиански учени. Тя работи в Катедрата по медицинска генетика.

Според учените тези данни са на път да заличат теорията за тюркско-алтайския ни произход. За да подкрепят тезата си, те са изследвали образци от преди пет хиляди години, взети от зъби и кости на скелети и черепи, открити в тракийски некрополи. Генетичният материал на прабългарите е от VIII-X век. След това те сравнили резултатите от пробите с тези от 900 наши съвременници българи. Според резултатите ние сме от европейската популация, която е най-близка до тази на унгарци, хървати и италианци.

"За съжаление, не успяхме да изследваме древни славяни, защото нямахме достъп до техен генетичен материал (прилагали са трупоизгаряне). Сравнявайки обаче съвременните славяни в световен мащаб, се вижда, че не сме близки с тях.", твърди Десислава Нешева.

Ако погледнем генетичната карта, ще видим, че траките са по-отдалечени от съвременните българи и от прабългарите, докато прабългарите и съвременните българи са много по-близо разположени. Това се обяснява с голямата времева разлика при изследваните проби – траките са обитавали хилядолетието преди Христа и в новата ера данните за тях стават все по-оскъдни. Но все пак се вижда, че са близки до съвременните българи и до прабългарите, а интересното е, че са по-отдалечени от гърците.

В проучването са участвали учени от Катедрата по медицинска генетика на Медицинския университет в София, Институтът по микробиология, Институтът по антропология, Националният археологически институт с музей при БАН и Флорентинският университет, чиято лаборатория изследва генетичния материал.


Източник: monitor.bg

Прочетете още