Най-дългата английска дума - ще са ви необходими часове, за да я прочетете

Най-дългата английска дума - ще са ви необходими часове, за да я прочетете
Снимка: Erich Ferdinand
27 Март 2024

Може би сте чували хора да твърдят, че най-дългата дума в английския език е "antidisestablishmentarianism" - стар термин, който се определя като "противопоставяне на оттеглянето на държавната подкрепа или признаване на установена църква".

Със своите 28 букви и 12 срички тя със сигурност е дълга, но не е задължително да е най-дългата. Заровете главата си дълбоко в мрачните кътчета на английския речник и ще откриете, че съществуват много по-дълги думи. 

Някои хора твърдят, че най-дългата дума в английския език има 189 819 букви, като започва с “methionyl…” и завършва с “...isoleucine”. Колкото и да е изкушаващо, няма да изпишем думата изцяло, тъй като това ще отнеме часове наред.  

През 2017 г. MrBeast публикува видеоклип в YouTube, в който изговаря цялата дума и му отнема малко под 2 часа.  

Думата е пълното химическо наименование на титин - най-големият известен протеин, който се състои от над 34 000 аминокиселини. Тя е толкова невероятно дълга, защото по същество изброява всички аминокиселини във веригата, която образува протеина. 

Въпреки това може би не е съвсем точно да го наречем "дума". Няма да я откриете в нито един речник, тъй като повечето лексикографи смятат, че подобни названия са "словесни формули", а не действителни думи. 

Ако искате по-малко спорен претендент, "pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis" се смята за най-дългата дума, включена в речници на Оксфорд. Това е дума от 45 букви, която се отнася до белодробно заболяване, причинено от вдишване на малки частици силициев диоксид от вулканично изригване. 

Отново някои хора могат да възразят срещу включването на тази дума в речниците, тъй като това е технически термин, който не се използва в ежедневното общуване. 

Освен това някои твърдят, че думата е измислена - т.е. хората, които са я създали, умишлено са я направили нелепо дълга, за да чупят рекорди. Всъщност тя не е органично измислена от лекар или учен, а е наложена в английския език през 30-те години на миналия век от Еверет М. Смит, бивш президент на Националната лига на главоблъсканиците.

Освен в английския език, в много други езици има изключително дълги думи. 

Немският език е известен със своите сложни думи, в които множество думи са залепени една за друга като тухлички “Лего”. С 63 букви най-дългата дума в Германия е "Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz", която описва закон, разработен през 1999 г. по време на кризата със спонгиформната енцефалопатия по говедата (BSE), за да регулира етикетирането на говеждото месо в германската провинция Мекленбург-Предна Померания. 

До 2013 г. обаче проблемът до голяма степен бил овладян и законът бил отменен, а оттогава думата не се използва.  Днес най-дългата дума, която можете да намерите в немския речник, е "Kraftfahrzeughaftpflichtversicherung", която има нещо общо със застраховането на автомобили. 

Според Световните рекорди на Гинес (GWR) най-дългата дума в света включва 195 санскритски знака, транслитерирани до 428 букви от латинската азбука. Използва се за описание на района на Тамил Наду в Индия и се пише по следния начин: निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द- सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स ्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कु ल-तल्प- कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु- लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन् द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकात िसौरभ-मेदुर- लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-व िमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोक ान् 

Прочетете още