Най-атеистичните страни в света

Най-атеистичните страни в света
Снимка: AdrienChd
29 Ноември 2023

Много страни се обърнаха към научния метод и приеха атеизма, нетеизма и апатеизма. Европейски проучвания сочат, че страните с икономически растеж губят религията си по-бързо, въпреки че няма ясна закономерност в това. Ситуацията на Изток е също толкова интересна, така че имайки предвид това, запознайте се с някои от най-атеистичните държави в света.

Китайска народна република
Страната, която е дала на света будизма, даоизма и конфуцианството, е предимно нерелигиозна. Отчасти това се дължи на унитарното еднопартийно управление на Китайската комунистическа партия. Това не означава, че хората в Китай не ценят духовността си, макар и по много по-неочевидни начини, отколкото хората в други страни.

Япония
Населението на третата по големина икономика е предимно нерелигиозно. Много японци държат на традиционните си философии, но мнозинството не са религиозни в западния смисъл на думата.

Република Естония
Балтийската страна е последователна в своята липса на религиозна принадлежност. Около 60% от хората не изповядват религия, а тези, които я изповядват, са предимно християни. Страната се развива сравнително добре, въпреки че е една от най-малките икономики в света.

Корейска народнодемократична република
Около 70% от севернокорейците не са религиозни. Останалите са разделени между чондоизма, шаманизма и малък процент от будизма. Според един от докладите на Държавния департамент християните са смятани за "най-опасната политическа класа хора, а преследването е жестоко и интензивно".

Чешка република
Тази централноевропейска държава се радва на сравнително висок доход на глава от населението благодарение на автомобилната индустрия и атомните електроцентрали. През първата половина на XX век около 90% от населението са християни. Към 2021 г. по-малко от 12% от населението се идентифицира с християнството, главно католицизма, а други 10% принадлежат към други религии. Около седем от всеки десет чехи са религиозно необвързани.

Южна Корея
В тази високоразвита страна се наблюдава възход на християнството и възраждане на будизма. Въпреки това 60% от нейните граждани не се идентифицират с никаква религия. Подобно на много други страни в този регион духовността присъства в ежедневието, но тя е по-скоро свързана с поддържането на традициите, отколкото с вярата в една религия.

Нидерландия
Няколко от най-щастливите нации в света също са предимно атеисти или не зачитат религията. Една от тях е Нидерландия, където 58% от населението се определя като нерелигиозно. Холандците обаче вярват в екологията, баланса между професионалния и личния живот, силните семейни връзки и приемането на разнообразието.

Франция
Една от най-големите икономики и най-развитите страни - Франция, има богата история, но когато става въпрос за религия, нещата вървят само надолу. Прогнозите показват, че нерелигиозното население ще продължи да нараства през следващите десетилетия.

Обединено кралство
Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия също е европейска държава с богата история и силно влияние в световен мащаб. Повече от 31% от населението ѝ е религиозно необвързано и това не е изненада, ако погледнете историята на страната и отношенията ѝ с католическата църква. Британските кралски особи са начело на Англиканската църква, протестантска англиканска църква, и са част от тази религия още от XVI век.

Австралия
Страната приема многообразието, така че не е изненада, че австралийците не са толкова вглъбени в религията. Вярващите са предимно членове на англиканската и католическата църква, въпреки че страната признава над 100 религии.

Германия
Около 42% от германците са нерелигиозни, а сред тях 12% са атеисти. Повечето германци казват, че религията няма никакво значение за живота им, като само 33% вярват, че висшите сили оказват влияние върху живота им.

Швеция
Нерелигиозността е често срещана в Швеция, а международното проучване на "Галъп" от 2023 г. потвърждава, че в страната има най-висок процент граждани, които не вярват в Бог. За повечето граждани религията не е важна дотолкова, че през 2016 г. Швеция става първата страна, която открива неутрални гробища.

Дания
Около 50% от датчаните не са религиозни, като само 30% заявяват, че вярват в Бог или висша сила. Приблизително 20% не са решили, въпреки че над 70% са регистрирани в Датската църква. Дания е отворена към всички религии и подобно на други скандинавски страни се гордее с това, че е отворена към тях и ги приема.

Прочетете още