Мъжете или жените са по-забавни?

Мъжете или жените са по-забавни?
Снимка: Quinn Dombrowski
12 Ноември 2019

Американски психолози издигнаха съперничеството между половете на ново ниво - на базата на анализ на предишни изследвания обявиха, че мъжете са по-забавни от жените, съобщи в. "Дейли мейл".

Това раздразни много няколко жени - комици. Датчанката Софи Хаган написа в Туитър, че изследването е невежо, а шотландката Елинор Мортън каза, че това е "още едно досадно проучване". Трета - Марина Бай, го определи като излишно и заяви, че психолозите биха могли да използват времето си за нещо полезно.

Психолозите от университета в Абъристуит и от университета на Северна Каролина са анализирали 28 предишни изследвания, които са определили доколко забавни са участниците в тях - общо 5057. В повечето доброволците е трябвало да напишат остроумна забележка към рисунка. Оценявани са анонимно. Резултатът е, че 63 процента от мъжете са по-забавни от средностатистическата жена.

"Фактът, че мъжете средно са по-забавни от жените, не означава, че всеки мъж е по-смешен от всяка жена - заяви психологът д-р Грийнгорс от екипа. - Има много велики комици жени - такива са Сара Силвърман, Тина Фей, Али Уонг и много, много други. Всички тези велики комици са по-забавни от 99,9 процента от мъжете".

Психолозите обясняват защо способността за хумор е различна при мъжете и жените с предубедеността на обществото.

"Възможно е това отношение да е толкова широкоразпространено, че въздействието на обществото да обезсърчава момичетата и жените да развиват и изразяват своя хумор. Така жените се възприемат като по-малко забавни" - твърди д-р Грийнгрос. Той добавя обаче, че данните за това са малко. От друга страна хуморът има своята роля и при избора на партньор, продължава д-р Грийнгрос. Жените, които поемат повечето негативи на възпроизвеждането, са доста по-придирчиви в избора.

Хуморът, който насочва към интелигентност, остава желано качество у партньора. Мъжете пък предпочитат жени, които се смеят на шегите им.

"Това означава, че в еволюционната история мъжете е трябвало да си съперничат повече, за да впечатлят жените с хумора си" каза д-р Грийнгрос.

Прочетете още