Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни
Снимка: Tiago J. G. Fernandes
31 Март 2024

Ето го отново: лятното часово време е тук. Ще преминем към него, като преместим часовниците си с един час напред в неделя.

Тази промяна от един час може да не изглежда много, но може да причини хаос на психическото и физическото благосъстояние на хората в краткосрочен план.

Хората, които изпитват нарушения на съня, може да се чувстват изтощени, сънливи и по-малко концентрирани. Скорошно проучване установи, че автомобилните произшествия са се увеличили с 6% след пролетната смяна на часовото време.

Тъй като може да имаме по-малко сън с промяната, лятното часово време може да влоши разстройства като тревожност и депресия.

От двете промени във времето, които изпитваме, експертите казват, че преминаването напред е най-разрушителното. Едночасовата смяна може да повлияе на нашите циркадни ритми, нормалните 24-часови цикли на тялото, които регулират важни дейности като храна, настроение и сън.

Излагането на светлина играе ключова роля в циркадните ритми, които могат да бъдат отхвърлени от по-тъмни сутрини и по-светли вечери, създадени от смяната на времето.

При по-малко сутрешна светлина тялото ви може да произвежда по-малко количество от хормона серотонин, който повишава настроението ни. Обратно, вечерите с повече светлина може да забавят производството на хормона мелатонин в тялото ви, който насърчава съня.

Пролетта ви събаря?

Сезонното афективно разстройство е вид депресия, която възниква при смяната на сезоните. Преходът от зима към пролет може да предизвика проблеми с психичното здраве на много хора. Около 10% от хората имат това състояние през пролетните и летните месеци.

Как промяната на времето влияе на мозъка

Възможно е дори да изпитате лишаване от сън през първите няколко дни от смяната на часа поради по-късно лягане или събуждане по-рано от обикновено. Според проучване хората спят 40 минути по-малко в понеделник след началото на лятното часово време, отколкото през останалите нощи от годината.

Как да настроите тялото си към промяна на времето

Въпреки че някои случаи на сезонно афективно разстройство и депресия може да изискват терапия и лекарства, по-леките случаи могат да бъдат отстранени с естествени алтернативи:

◾ Подобрете навиците си за сън. Можете да промените графика си за сън в продължение на няколко дни на стъпки от 15 или 30 минути, за да възприемете постепенно нова рутина. Един последователен модел може да ви помогне да коригирате времето си за лягане по-лесно.

◾ Насладете се на слънчевите дни. Разходете се бързо или седнете в парка. Излезте навън, за да се насладите на слънчевите лъчи. Това ще ви помогне да настроите вътрешния си часовник.

◾ Спазвайте здравословна диета. Не прекалявайте с кофеина или алкохола. И двете могат да повлияят на навиците ви за сън.

◾ Продължавайте да се движите. Упражненията, дори и в малки количества, ще ви помогне да се почувствате по-добре и по-енергични. Ако сте ограничени до дейности на закрито, опитайте да се качвате и слизате по стълби, да правите прости йога движения или дори да танцувате на любимата си музика.

Прочетете още