Кучетата над 5 кг - задължително с повод и намордник

Кучетата над 5 кг - задължително с повод и намордник
Снимка: Ryan
3 Юли 2019

Депутатите вдигнаха десетократно санкциите за кучета без намордник с промени в Закона за ветеринарната дейност, приети на първо четене. Поправките забраниха кучешката разходка и свободното пускане на четириногите с тегло над 5 кг. Законът предвижда вместо 100 лв., глобата за куче без намордник да стане 1000 лв., а санкцията за четириного без повод -  300 лева. Разхождането на кучета на детски площадки или забранени зони ще струва на стопаните им 500 лв. 

Новите забрани не важат за извеждане без повод на кучета с тегло над 5 кг, когато те се пускат свободно в обособените и обозначени за това места в урбанизираните територии. Извън ограниченията попадат кучета на хора с увреждания, за служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка и за четириноги, които се използват от Българския червен кръст. Няма да бъдат наказвани стопаните на ловни кучета и такива, които придружават или охраняват селскостопански животни извън урбанизираните територии, както и за кучета, използвани по време на лов, участващи в състезания или подложени на обучение.

Предложенията на управляващите защити депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която настоя за максималния срок между първо и второ четене, за да може да се чуят всички мнения и предложения по темата. Измененията в закона се налагат заради зачестилите инциденти с домашни кучета, аргументира се Атанасова. Тя посочи, че в мнозинството са наясно, че основният проблем през последните десетина години са безстопанствените кучета и овладяването на популацията.

"Така на заден план останаха обществените отношения, свързани с отглеждането, безконтролното пускане и разхождане на кучета", посочи тя. "за съжаление, серия от трагични инциденти, свързани с ухапвания от кучета, причиняващи средни, тежки телесни повреди и дори смърт, в последните месеци станаха ежедневие. Това наложи бързи законодателни промени", обясни Атанасова. 

Депутати от ДПС, ВМРО и БСП отправиха съществени забележки към промените, а Ерджан Ебатин от движението, в качеството си на представител на Българската национална федерация по кинология, предложи да окаже съдействие на управляващите, за да изготвят максимално прецизни текстове преди второто четене. Ебатин, който е председател и на националния киноложки клуб на кавказката овчарка, разкритикува, че не може килограмите на животното да бъде мярката за това дали то е агресивно, или не. 

"Има кучета, които са 3 кг и са агресивни, има други, като сан бернар, които нямат никаква агресия. Този подход е грешен. Има опасни кучета, но дали има опасни породи кучета, е много дискусионен въпрос, добави депутатът от ДПС. "Има кучета, които са специално селектирани, за да имат агресия и да изпълняват определени функции. По-скоро трябва да се създадат стандарти за развъдниците", заяви от трибуната Ебатин.

От ВМРО поставиха фокуса на проблема върху бездомните животни. Глоба в размер на 500лв.да се налага на за собственици, които изхвърлят своите кучета, поиска Александър Сабанов. Според него проблемът се корени в безконтролното развъждане, изхвърлянето на домашните любимци на улицата и неизпълнението на задълженията, които имат общински и държавни служби.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов подкрепя промените, внесени от ГЕРБ, но ги нарече плахи. Поводът да стане задължителен изобщо, защото няма как да се мерят кучета, настоя коалиционният партньор.

"Защо се налагат тези норми в Закона за ветеринарномедицинската дейност, като ги има в Закона за защита на животните? Проблемът е в правоприлагането, а не в законодателството. Органите, които трябва да следят, просто не си вършат работата", заяви Филип Попов от БСП. Той се съгласи с мнението на Ерджан Ебатин, че дискусията трябва да бъде експертна.

Прочетете още