Какви са ефектите от кетогенната диета

Какви са ефектите от кетогенната диета
18 Септември 2023

Малайзийски учени установиха, че кетогенната диета може да увеличи вероятността от забременяване при жени със синдром на поликистозни яйчници (PCOS).

Експертите са извършили систематичен преглед и мета-анализ на седем проучвания, включващи общо 170 участници. Придържането към диетата е оценено с помощта на тестове за урина или кръв. С участниците в експеримента са провеждани консултации или по телефона, а някои са попълвали и самоотчетни карти. 

Изследвани са ефектите на кето диетата върху теглото на участниците, както и върху три репродуктивни хормона - тестостерон, прогестерон и фоликулостимулиращ хормон.

Екипът установява, че кетогенната диета, спазвана в продължение на поне 45 дни, спомага за намаляване на нивата на тестостерон в организма на жени с поликистозни яйчници. Излишъкът на този хормон води до проблеми с плодовитостта, тъй като възпрепятства растежа и освобождаването на яйцеклетки. Участничките са регистрирали и по-малко фоликулостимулиращи хормони, което в дългосрочен план увеличава шансовете за овулация. Освен това участниците в изследването, подложени на диетата, са загубили средно 11% от телесното си тегло.

Кетогенната диета е нисковъглехидратна. В нея се набляга на повишен прием на мазнини и протеини. Когато въглехидратите се намалят, тялото преминава в състояние на кетоза - започва да произвежда кетони в черния дроб, които ни носят енергийна стойност. При тази диета се препоръчва консумацията на месо, риба и яйца, както и на зеленолистни зеленчуци и пълномаслено мляко.

Прочетете още