Интермитентно гладуване - какво става с организма, когато остава без храна за дълъг период от време

Интермитентно гладуване - какво става с организма, когато остава без храна за дълъг период от време
Снимка: Rattle
25 Февруари 2020

Чували ли сте за т.нар. интермитентно гладуване? При него човек се храни във времеви прозорец от 8 часа (и 16 часа чист пост, по време на който не се приемат никакви храни). Замисляли ли сте се какво се случва с тялото ни, когато гладуваме? 

Захарта намалява
За повечето хора първите часове на глад са сравнително нормални. През това време нашето тяло преминава през редовния процес на разграждане на гликогена и съхраняване на глюкозата като гориво за енергия. Приблизително 25% от това гориво отива директно в мозъка ви, докато останалите поддържат червените кръвни клетки и мускулите.

Кетоза
Етапът на кетоза се достига след около 5-6 часа (в зависимост от нивата на кръвната захар). Това е метаболитно състояние, през което енергийните ви нива се поддържат от кетони в кръвта ви. Това е процес на разлагане на мазнините, тъй като разградените мазнини водят до кетони. Тогава настъпва същинското гладуване. Това състояние може да бъде постигнато и като останете на кетогенна диета, която се основава на диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.

По време на процеса на кетоза ще се случат няколко важни неща: тялото ви ще освободи холестерола и пикочната киселина в кръвта, което е част от процеса на детоксикация в организма. По време на този етап може да се появи главоболие, замайване, умора, кожни обриви, мускулни болки и болки в ставите в редки случаи. В края на този етап болката ще намалее и кръвното налягане ще спадне. Процесът на калциране, холестеролът и мукоидната плака ще бъдат намалени.

Почивка за храносмилателната система
Тъй като приемът на храна е намален, храносмилателната система може да си почине. Но тъй като храносмилането отнема време, никога не спира напълно при интермитентно гладуване – само по време на продължително гладуване.

Емоционален детокс
След първите 6 часа на гладно ще се почувствате гладни и може би дори претоварени. Това може да предизвика някои емоции като гняв, чувство на неудовлетвореност или тъга. От решаващо значение е да се справите с тези емоции, тъй като те идват, за да си припомните, че има напълно логична причина за постенето ви. Опитайте се да се концентрирате върху нещо друго освен глада. Фокусирайте се върху дейност, която не изисква много физически усилия.

Ползите от глада
Идеален инструмент да контролирате теглото си.
Добър начин да нормализирате инсулиновата чувствителност и в резултат да предотвратите диабет тип 2.
Гладуването нормализира нивата на грелин (хормона на глада) и помага да „дисциплинираш глада си“.
Понижава нивата на триглицеридите, намалява риска от сърдечни заболявания.
Може да забави процеса на стареене.
Може да помогне при кожни заболявания.
Помага за нормализиране на храносмилателната система.

Източник: BrightSide

Прочетете още