Филтър в Инстаграм - коя е най-красива на света?

Филтър в Инстаграм - коя е най-красива на света?
Снимка: Nenad Stojkovic
13 Юни 2022

Докато разглеждат фийда си в социалните мрежи, момичетата виждат само перфектни лица, съвършени коси, тънки талии и съвършено оформени дупета. После се поглеждат в огледалото и мисълта колко далеч са те самите от този фалшиво перфектен образ може да съсипе целия им ден (и често го прави).

Според едно проучване на MediaSmarts (компания за изследване на медийната грамотност) само 60 минути разглеждане на списания води до намаляване на самочувствието при над 80% от момичетата. А всички знаем, че често те са изложени на изкривената реалност на социалните медии много повече от 60 минути на ден.

Какво стои зад перфектното селфи?
Еталонът за красота в социалните мрежи създава нереалистични очаквания за красота. Професионалните инструменти за манипулиране на снимките, които някога бяха достъпни само за специалисти, днес са на един бутон разстояние и се ползват от всички. Филтрите премахват пъпките, уголемяват очите, сменят прическата и изкривяват лицат до неузнаваемост, а много от кадрите изобщо не са така небрежно заснети, както изглеждат.

Приложенията за ретуширане са забавни и позволяват на всеки да експериментира със самоличността си, но осъзнават ли момичетата колко често се използват и каква е вредата от тях? И успяват ли въпреки всичко да се чувстват красиви и уверени в себе си?

Ето как изглежда едно перфектно селфи в Инстаграм, ако можехме да видим цялата работа зад кадър: 

Видеото е част от кампанията на известна козметична марка, която от 2004 г. насам е достигнала до над 69 милиона млади хора в 150 държави по света. Целта на проекта е до 2030 г. да помогне на 1/4 милиард момичета да повярват във вътрешната си красота и да се освободят от тревожността, свързана с външния им вид.

Притесненията за външността са тревога номер едно за повечето младежи от така нареченото Поколение Z (Generation Z - родените между края на 90-те и 2010 г.). 45% от младите хора в тази възраст в световен мащаб са по-притеснени за външния си вид, отколкото за перспективите си за кариера и пари, а 80% от момичетата, използващи приложения за ретуш, са до 13-годишна възраст.

Какви са данните за България?
Данните за България също показват, че проблемът е сериозен. Според проучване в страната от 2021 г., проведено от Ипсос сред 387 жени на възраст 18-55 г. и 327 момичета на възраст 10-17 г.:

 62% от момичетата на възраст между 10 и 17 години използват филтри или приложения за ретуширане, за да модифицират снимките си;

 1 от 10 момичета е пропускало училище заради негативни коментари, получени в социалните мрежи;

 59% от момичетата имат нужда от одобрението на приятелка, преди да публикуват снимка;

 24% от момичета не се чувстват красиви, ако не получават харесвания на снимка, която публикуват в социалните мрежи;

 61% от момичетата искат социалните мрежи да отразяват повече реалния живот;

 33% от момичетата смятат, че не отговарят на стандартите за красота, които инфлуенсърите налагат в социалните мрежи;

 61% от момичетата биха искали светът да се фокусира повече върху личността, отколкото върху външния им вид;

 29% от момичетата се чувстват по-малко красиви, когато гледат снимки на инфлуенсъри и знаменитости в социалните мрежи.

"Красив" е едно от прилагателните, чиято дефиниция постоянно се променя спрямо епохата, държавата и обкръжението на хората.

Преди 500 години в ерата на Ренесанса за изкусителни са се смятали сочните, закръглени форми, а слабите жени са били заклеймявани като болнави и грозни. Представяте ли си какво би било мнението на хората за Ким Кардашиян, ако я върнем с машина на времето в епохата на Мерилин Монро?

Истинската красота идва отвътре и е резултат от вътрешната увереност. 

Прочетете още