Филми от миналото превземат киносалоните с нови версии

Филми от миналото превземат киносалоните с нови версии
Снимка: Thomas Berg
4 Октомври 2021

Всичко ново е добре забравено старо. Това важи с пълна сила и за Холивуд, където е много актуално големите студиа да правят римейк на филми от близкото, а понякога и от по-далечното минало.

Киноманиаците с нетърпение очакват 22 октомври, когато ще бъде дълго отлаганото пускане на голям екран на научнофантастичния филм "Дюн" - римейк на продукцията от 1984 г., режисирана от Дейвид Линч. Осъвременената версия е дело на канадския режисьор Дени Вилньов. Тя беше представена за първи път на фестивала във Венеция и получи похвали от критиците за невероятните визуални ефекти. Дори се появиха прогнози, че филмът ще се състезава за награда "Оскар" в техническите категории и за операторско майсторство. "Уорнър брадърс" се надява "Дюн" да се превърне в нова сага, която ще накара зрителите да идват отново и отново в кината, както се случи с "Междузвездни войни". Звездният актьорски състав на римейка включва Тимъти Шаламе, Оскар Айзък, Ребека Фъргюсън, Зендая. В оригиналната продукция от 1984 г., режисирана от Дейвид Линч, участваха Кайл Маклоклан, Франческа Анис, Патрик Стюарт, Стинг.

За декември е планирана премиерата на римейка на бродуейския мюзикъл "Уестсайдска история" и на едноименния филм от 1961 г. Зад режисьорския пулт застана Стивън Спилбърг, който за първи път се заема с музикален проект в дългогодишната си кариера.

"Дисни" планира "Уестсайдска история" да бъде един от блокбъстърите за коледните празници. Филмът трябваше да излезе преди година, но пускането му беше отложено заради коронавирусната пандемия. Бродуейският спектакъл, вдъхновен от невъзможната любов на Шекспировите Ромео и Жулиета, е филмиран през 1961 г. от режисьора Робърт Уайз. Тогава в главните роли са Натали Уд и Ричард Беймър. Продукцията печели десет награди "Оскар", което изправя Спилбърг пред още по-голямо предизвикателство. Той признава, че този мюзикъл е един от най-великите в историята на музиката. В интервю за списание "Венити феър" режисьорът споделя: "Уестсайдска история" беше изкушение, което ме преследваше, и накрая му се отдадох". Спилбърг залага на актьорските качества на младите Ансел Елгорт и Рейчъл Зиглър, които демонстрират изключителни танцувални и певчески умения. "Очарован съм от таланта на тези млади артисти и мисля, че те ще влеят нова и динамична енергия в тази чудесна музикална комедия", казва той.

Големите холивудски студиа виждат сериозен потенциал в римейк продукциите и все по-често залагат на осъвременени версии на хитове от миналото. Съвсем наскоро "Уорнър брадърс" обяви, че планира да вдъхне нов живот на "Бодигард" (1992 г.), в който главните роли бяха поверени на Уитни Хюстън и Кевин Костнър. Филмът постави началото на холивудската кариера на покойната певица. Най-големият ѝ хит "Винаги ще те обичам" ( "I Will Always Love You") e в саундтрака към филма. Сценарият на римейка на "Бодигард" е възложен на Матю Лопес, който има номинация за награда "Тони". Съпродуцент ще бъде Лорънс Каздън - автор на сценария на оригиналната версия на филма от 1992 г. Засега не се съобщават имената на актьорите, които ще пресъздадат образите на певицата, чийто живот е застрашен, и на нейния охранител.

"Ню Лайн Синема" пък съобщи, че работи над нова версия на класиката "Магьосникът от Оз". Римейкът ще бъде режисиран от Никол Касел. Оригиналната версия от 1939 г. с Джуди Гарланд в главната роля взе награда "Оскар" за песента "Над дъгата" ("Over the Rainbow"). Оттогава има направени няколко римейка на прочутата история.

Уил Смит и Кевин Харт пък правят нова версия на хитовата комедия "Самолети, влакове и автомобили". Те са и продуценти, а филмът ще бъде от "Парамаунт пикчърс". В оригиналната комедия "Самолети, влакове и автомобили" от 1987 г. Джон Хюз беше режисьор, сценарист и продуцент. В нея участваха Стив Мартин и Джон Кенди.

Актьорът Леонардо ди Каприо също се качи на актуалната римейк вълна и на търг със сериозна конкуренция закупи правата за спечелилия тази година "Оскар" за най-добър международен филм "Още по едно" на датския режисьор Томас Винтерберг. Продуцентската компания на Ди Каприо ще даде холивудски облик на продукцията в близко бъдеще.

Вероятно Томас Винтерберг ще е изпълнителен продуцент на римейка на "Още по едно", но той няма да е режисьор. Главната роля в оригинала изпълнява актьорът Мадс Микелсен, а за римейка се говори за Ди Каприо, но засега не е потвърдено официално.

Прочетете още