Фестивалът ФРАНКОФОЛИ се завръща в България през юни в Пловдив!

Фестивалът ФРАНКОФОЛИ се завръща в България през юни в Пловдив!
27 Януари 2023

От тази година  ФРАНКОФОЛИ  се мести в града на тепетата и ще посрещне своята публика в Гребната база на 16 и 17 юни.  

След двугодишно прекъсване, българското издание на най-големия международен франкофонски фестивал ФРАНКОФОЛИ  /под марката на френския фестивал Les Francofolies/ ще се проведе за 6-ти път в България на 16 и 17 юни т.г.

След 5 суперуспешни издания в Благоевград, една от изненадите на ФРАНКОФОЛИ  тази година е новото място на провеждането му.  През 2023 -та, за първи път огромната сцена на летният фестивал ще бъде построена на Гребната база в Пловдив, с любезната подкрепа на Община Пловдив.

През февруари ще бъдат обявени участниците в програмата на музикално събитие, които ще се включат с концерти в двата фестивални дни.  Тогава ще бъдат пуснати в продажба и билетите за фестивала.

До момента, в българската сцена на фестивала се включиха едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които ZAZ, Нувел Ваг, Джипси кингс, Патрисия Каас, DJ Боб Синклер, Имани, LP, Кенджи Жирак, Метр Гимс, Кристоф Уилем и др. , а през 2019, със съдействието на Българския културен институт в Париж, Котарашки бяха първите български музиканти, селекционирани в програмата на Франкофоли в Ла Рашел, Франция.

През 2017 ФРАНКОФОЛИ в Благоевград беше обявен за едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г. според проекта „Голямата обиколка“.  Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на република Франция.

През 2019, в последната година на провеждането си в Благоевград преди прекъсването заради ковид кризата, събитието събра над 30 000 - лядна българска и международна публика, а хотелите с обща леглова база около 7000 места, бяха с пълна заетост  месец преди провеждането му.

Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция. Фестивалът се е превърнал в емблема на града, а заради него всяка година там пристига около 110 000- на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 – и в България.

Основен партньор на Франкофоли е Радио ENERGY - станция номер 1 за любимата музика от 90-те до днес.

Прочетете още