Етикетите на храните ще се борят със затлъстяването

Етикетите на храните ще се борят със затлъстяването
10 Януари 2020

Колко упражнения трябва да направим, за да изгорим един шоколад? Тази информация ще се съдържа в новите етикети на хранителните продукти във Великобритания. Изследователи от Обединеното кралство смятат, че подобни етикети ще помогнат на населението да се справи със затлъстяването. Ако на етикета на една пица пише, че са ни нужни 4 часа ходене, за да изразходим калориите от нея или 22 минути бягане, за да изгорим натрупаните калории от един шоколад, ще внимаваме повече каква храна консумирате.

Според изследователите от университета Лафборо, този вид етикетиране може да намали около 200 калории от средния дневен прием на човек. Количеството енергия в храните или напитките се измерва в калории (kcal). Мъжете се нуждаят от около 2500 kcal на ден, а жените около 2000 kcal. Консумацията на повече калории, отколкото изгаряме, причинява затлъстяване, защото излишните калории се съхраняват като мазнини.

Именно контролът на калориите и консумацията на храна, може да доведе до намаляване броя на хората с наднормено тегло. Повече от две трети от възрастните във Великобритания са с наднормено тегло или затлъстяване. А етикетирането на храната с примерно време за изразходване на калориите, ще улесни хората да разберат какво ядат и ще ги подтикне да правят по-добри избори при пазаруване.

Дали този метод за борба ще влезе и в България, тепърва предстои да разберем.


Източник: vesti.bg

Прочетете още