BeReal: Най-нашумялата социална мрежа сред тийнейджърите

BeReal: Най-нашумялата социална мрежа сред тийнейджърите
Снимка: Jelena Scheipers
21 Ноември 2022

Бихте ли се осмелили да направите снимки с предната и задната си камера в рамките на следващите две минути? Изображенията не могат да се редактират, няма филтри и ще бъдат публикувани незабавно сред вашата група последователи. 

Предложението може да ви изглежда неудобно или донякъде натрапчиво, но това е, което ни предлага иновативното приложение. 

BeReal е нова платформа, която обещава да подобри автентичността и следователно да ни накара да се чувстваме по-добре.  Идеята е да живеем по-малко зависими от мобилния телефон, но в даден момент да споделяме това, което правим, без страх и без маски.

Няма значение дали сте вкъщи, по пижама и в лошо настроение. Нито дали учите, пиете кафе в офиса или отивате до супермаркета. Целта е чисто и просто да се даде ясно отражение на нашето ежедневие. 

Докато Instagram или TikTok ни насърчават да покажем най-доброто от себе си, BeReal ни иска такива, каквито сме: истински, обикновени, автентични. Вярно е, че за тези, които са свикнали със света на филтрите и редакцията на всичко, което публикуват в детайли, това приложение може да бъде малко повече като заплаха. 

Това революционното дигитално предложение е предизвикателство, лансирано от Alexis Barreyat и Kevin Perreau на 21 декември 2019 г.

То постигна изключителна популярност през тази година. Ние сме изправени пред нова идеология на социалните мрежи, която, въпреки че е привлекателна, може да има твърде самоуверен възглед за хората. Защото наистина ли сме готови да покажем на другите нашия истински живот? 

Приложението BeReal е много просто. След като се регистрираме като потребители, ще получаваме известие всеки ден в различен час, за да можем да направим няколко снимки. Предложената от компанията цел е „ние сме реалисти“. Трябва да направим снимка на себе си с предната камера и друга със задната, за да покажем какво правим.

Няма филтри и не може да се редактира. И да, ще трябва да публикуваме тези изображения в реално време в рамките на две минути. Ако го направим по-късно, този детайл ще бъде записан и нашите последователи ще знаят. Няма да сме побързали да покажем истинския си живот. 

Когато отваряме социалните си мрежи, ние непрекъснато се изправяме пред предизвикателство: кое е истинско и кое е фалшиво? 

Понякога новините, които четем, са истинска измама или липсват доказателства. По същия начин, когато сърфираме в Instagram или TikTok, усещаме, че почти всичко, което виждаме, е подобрено от всемогъщата сила на филтрите. BeReal приема, че автентичното аз може да бъде разкрито при правилните условия. Това може да накара повече от нас да последват същата идея, с която бихме могли, в краткосрочен или дългосрочен план, да намалим фалшивото, изкривеното и проблематичното, което обитава най-известните социални мрежи.

Има хора, които посочват, че BeReal се нуждае от малко повече време, за да се установи на пазара. Въпреки това, като се има предвид, че от януари тази година потребителите му са се увеличили с повече от 2,154%, е ясно, че прогресът му е неудържим.

Прочетете още