Астероид получи името на млада българска изследователка

Астероид получи името на млада българска изследователка
Снимка: Yesiamsebi
18 Юни 2021

Астероид от астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер беше получи името на българската изследователка Росита Кокотанекова, съобщи Международният астрономически институт, който отговаря за даването на названия на звезди, планети, астероиди и други небесни тела и явления.

Астероидът "42772 Кокотанекова", който носи името на българката Росита Кокотанекова, е открит на 14 октомври 1998 г. от обсерваторията Лоуъл.

Новоопределените имена обикновено се обявяват на конференцията "Астероиди, комети, метеори", която трябваше да се проведе през юни 2020 г., но заради пандемията бе отложена за юни тази година и вече е пренасрочена за юни 2023 г.

Организаторите на конференцията и работната група са решили да публикуват в бюлетина на международната организация новоизбраните имена, защото признанието за учените и организациите не бива да закъснява толкова, пише в бюлетина.

Росита Кокотанекова е родена през 1991 г. Тя е изследовател в Европейската южна обсерватория в Гархинг, Германия. Изследва повърхностните характеристики на кометите, транснептунови обекти и други малки обекти в Слънчевата система с помощта на фотометрия.

Росита Кокотанекова е завършила астрономия в Бремен, защитава докторантура в института "Макс Планк" в Гьотинген, разказа пред БТА баща ѝ Димитър Кокотанеков, който е директор на Народна Астрономическа обсерватория и планетаруим "Джордано Бруно" в Димитровград.

Интересът към астрономията идва от семейството, майката Йоанна Кокотанекова също е астроном и ръководи кръжок по астрономия в Хасково. И Росита Кокотанекова, и по-големият ѝ брат посещават кръжока, растат с учениците на майка си и двамата по-късно завършват астрономия, казва бащата.

Българската изследователка научила за признанието да стане кръстница на астероид преди няколко дни, когато била в България.

Димитър Кокотанеков каза, че предложенията за учени, чиито имена да бъдат дадени на малки планети, обикновено идват от откривателя на даден космически обект и от научната общност, която изследва групите обекти.

Досега 39 астероида носят български имена.

Прочетете още