COVID 19

Във връзка с извънредната ситуация и препоръките на Министерство на здравеопазването за спиране разпространението на COVID-19, ограничаваме достъпа на външни лица до нашия офис. Получаването на спечелените от игри награди ще се извършва с куриер до отпадане на наложените мерки.
Най-добрият начин да защитите вас и вашето семейство от COVID-19 е да сте спокойни и да спазвате наложените мерки.

4-годишните тръгват задължително на училище

4-годишните тръгват задължително на училище
Снимка: Petras Gagilas
28 Февруари 2020

4-годишните тръгват задължително на училище от 2020 година. Това предвиждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование, публикувани за обществено обсъждане. Причината – общините ще имат 2 години да създадат нужните условия.

Социално слабите семейства, от които са повечето необхванати и преждевременно напускащи образователната система деца, ще получават помощи за таксите. За тази година предвидени 10 млн. лв, които ще отиват и за подпомагане на заплащането на такси от родителите на 4-годишни деца. В момента 78% от тях посещават детска градина, като за тях нищо няма да се промени и основният метод на учене ще остане игровият, уточняват от просветното ведомство.

Заради мярката се очаква с допълнително между 8000 и 10 000 да се увеличи броят на децата в детските градини. Той ще бъде поет от новите градини, които се строят, твърдят от образователното министерство. Предвидено е за три години да се изградят 70 нови забавачки в цялата страна. Така до 2-3 години може да бъде преодолян недостигът, с изключение на София.

В столицата в момента няма места в градините за 160 четиригодишни деца, а в яслите – за над 6000. Тази година ще бъдат построени 5 нови градини, с 53 групи за 1325 деца.

 

Прочетете още