10 български думи, които чуваме често, но липсват в речниците

10 български думи, които чуваме често, но липсват в речниците
Снимка: Morten Oddvik
28 Януари 2019

Броят на неологизмите, които попадат в речта ни и използваме несъзнателно, е голям. Затова ще обърнем внимание на няколко български думи, които липсват в речниците, но се вкоренили дълбоко в разговорната ни реч.

Използваме ги често, но дали означават това, за което ги мислим?

Разкелифенчен
Думата е трудна за произнасяне, но бързо може да се привикне към нея. Става въпрос за нещо, което е разглобено, изкривено или има странна форма. Може да носи значение и на безформен, разплут, несиметричен и пр.

Чучуварка
В Западна България тази дума означава онази вадичка пот, която се стича при процеса на изпотяване. Да, има си дума и за това!

Сиктирдосвам
Думата има турски корен – сиктир. Значението на израза „ай сиктир“ е „махай се от тук“. Глаголът сиктирдосвам означава нещо подобно – навиквам, карам се на някого.

Сколасам
Тази дума носи значение на „успявам да направя нещо в последната минута“. Например, когато сме натоварени с много задачи, а времето е оскъдно, ние сме „сколасали“ или съответно „не сме сколасали“ да свършим всичко.

Кукундрел
Тази дума трудно може да се определи, но ако трябва да я визуализираме, по-скоро ще изглежда така: силно гримирана жена на средна възраст, носеща къса пола. Паралелно с еднорозите и русалките, митичното създание „кукундрел“ има характерен външен вид и се разпознава отдалеч. На други места пък с думата „кукундрел“ се означава досадна жена, винаги много знаеща и с висока самооценка.

Разпарчатосвам
Когато направо разкъсваме нещо, разрушаваме, събаряме, унищожаваме. 

Уфлянквам се
Глаголът може да се обясни като „мотам се“ , „бавя се“, дори „мързелувам“.

Метлосвам
Този неологизъм произлиза от думата „метла“ и съответното логично обяснение е „скитам“. Нейн подобен синоним е „джиткам“ и „шматкам се“, а употребен със сравнението „като цветарка“ има значение на „мотая се като муха без глава“.

Дудна
Използва се в смисъл на „буча“, „шумя“, „преча“, „натяквам“, „досаждам“, но с доста негативен нюанс.

Айляча
Почти не съществува човек, който да не знае значението на думата „айляк“. Запознати твърдят, че айлякът не се описва, айлякът се „бичи“. Ако вкараме думата в съответната смислова рамка, "айляча" означава да бездействам, да почивам, да се рея в облаците, да освободя съзнанието си, да релаксирам, да обърна гръб на работата, да зарежа отговорностите, да гледам в нищото, да гледам в нещо, но да не знам какво гледам, да се излежавам на плажа… всичко в този смисъл може да бъде наречено „айляк“.

Прочетете още