Как кучетата комуникират с нас

Как кучетата комуникират с нас
8 Август 2018

Ново проучване открива, че кучетата ежедневно използват определени жестове в опит да осъществят някакъв вид комуникация с хората.

Използването на умишлени сигнали за комуникиране се нарича рефернтно подаване на сигнали. Този феномен е различен от нормалните движения, защото при него става въпрос за символично и повтарящо се подаване на жестове, докато желанието не бъде изпълнено.

Например кучето ви може да ви потупва по коляното с нос, докато не му дадете бисквитка, но веднага щом я получи, ще спре. Да, комуникацията на кучетата с вас се ограничава до това, какво искат. И докато за вас това може би са стари новини, за науката е новост.

Кучетата използват поне 19 различни жеста, за да привлекат вниманието ни по различни въпроси. Сред тези жестове са – въргаляне, подскачане нагоре-надолу и полагане на лапа върху скута на човек. В някои от случаите четирикраките умници използват комбинация от жестове, за да изразят желания като храна, вода, играчки, галене или отваряне на вратата.

Референтното подаване на сигнали за пръв път е асоциирано с кучетата, но само по себе си то не е ново – маймуните го използват, за да комуникират една с друга, а хората като бебета - да комуникират с родителите си. Според скорошно проучване, гарваните също прибягват до него. Разликата при кучетата обаче е, че те използват референтното подаване на сигнали, за да комуникират с друг вид.

Това означава ли, че можем да научим кучешкия език?
Отчасти. Няма универсален кучешки език, защото всяко куче индивидуално използва своите жестове. Ако вашето куче подскача надолу-нагоре и това означава, че иска да яде, при кучето на съседа, това може да е жест, асоцииран с ходенето до тоалетна.

Жестовете се формират от различни фактори - как е тренирано кучето и как е интегрирано в семейството. Колкото по-интегрирано е, толкова по-голям набор от жестове има. При прекарване на повече време с едно куче, човек определено може да научи „диалекта“ му.

Кучетата могат да ни измамят, за да получат това, което искат.
Но няма нужда да се опитвате да декодирате всяко едно движение, което кучето ви прави. Човекът и кучето са заедно от хилядолетия и през годините са развили изключителна връзка, неприсъща за други видове. Кучетата могат да разчитат човешките емоции и тонове - нещо, което до момента не е известно да е присъщо на други животни. Те разбират, когато се усмихваме и се радват на това - може да бъде уловено в мозъчната им активност, когато наблюдават усмихващия се стопанин.

Кучетата ни са свързани с нас и осъществяват комуникация, но не очаквайте да ви благодарят, когато почистите след тях на улицата.

Прочетете още