Забранени породи кучета на територията на ЕС

Забранени породи кучета на територията на ЕС
Снимка: Rafael Castillo
7 Февруари 2018

Как се живее без куче? Мъдрите хора съветват да не се местим в квартали, където не се чува радостният кучешки лай и да си разрешим поне веднъж да обичаме четириного същество безрезервно. Казват, че истинската любов няма краен срок и е вечна - така е и с кучетата. 

Ако приемем, че домашните любимци са като стопаните си, имаме повод за тревога. Озлобени, самотни, изоставени. Това са голяма част от кучетата. Защото ние сме ги направили такива.

Трябва да признаем, че имаме нужда от помощ. При това много сериозна. В нашето ДНК е "заложено" да разбираме от футбол, политика, религия, Истанбулска конвенция и всичко останало, но явно не можем да гледаме домашни любимци. 

В останалите страни от ЕС казусът е разрешен по следния начин: има забранени породи кучета и породи, които могат да бъдат взети за домашно отглеждане, след като собствениците преминат определени тренировъчни курсове. Всяка държава има правото сама да избира. Ето кои държави от Съюза забраняват или ограничават определени породи. 

Питбул
Тази порода е забранена за отглеждане в Полша, Германия, Дания, Румъния, Норвегия. Разрешена е във Франция, Великобритания, Италия, Ирландия и Испания. Но има определени изисквания, за да може човек да вземе за домашно отглеждане такова куче: да е над 16-годишна възраст и да премине специален обучитетелен курс. Абсолютно задължително е да бъдат разхождани изключително и само на къс повод и да се избягват обществените места. 

Бултериер
Бултериерите са забранени в: Германия, Дания, Румъния. Позволени са при същите условия като питбулите в: Ирландия, Великобритания, Полша, Италия, Испания и Франция. 

Американски стафордширски териер
Тази порода е забранена в Германия, Дания, Румъния. Позволена е при притежаване на лиценз в: Италия, Франция, Великобритания, Испания, Ирландия, Полша.

Ето как по-големите страни на територията на Европейския съюз са решили кои породи могат да бъдат отглеждани свободно и кои породи трябва да имат специално обучени собствениците, отговарящи на определени критерии. В България действа единствено наредба за ловните кучета и условията за тяхното използване.

Едно е да искаш, друго е да можеш. Не всеки може да отглежда куче. Не е срамно да признаеш, че не знаеш как. Понякога е по-достойно да кажеш, че няма да се справиш добре и да спестиш излишните емоции на себе си, на кучето и на други хора, които могат да пострадат от нечие его. Не забравяйте: озлобени, самотни, изоставени. Това са нашите кучета. Защото домашните любимци са като стопаните си.

Всичко останало е въпрос на закон, който е над всички. 


Източник: vesti.bg

Прочетете още