Тетрис става на 35 години

Тетрис става на 35 години
Снимка: John
4 Юни 2019

За хора на определена възраст има игри, които всички познават, например Pac-Man или първата Super Mario Bros. Със сигурност обаче можем да твърдим, че Тетрис, която навършва 35 години на 4 юни, е най-известната от всички. Ако продажбите са предпочитаното от вас доказателство, от Тетрис са продадени над 170 милиона копия на практически всяка една геймърска и компютърна платформа по света. Единствено Minecraft има по-високи продажби.

Разбира се, не можем да си спомним за Тетрис, без да говорим за легендарния Game Boy. Технически Тетрис излиза цели пет години преди появата на портативната конзола, но гениалната идея на Nintendo да ги събере в комплект превръща хардуер и софтуер в незабавна сензация.

В сравнение с игра като Super Mario Land, която е друго премиерно Game Boy заглавие и има отделни нива и ясно начало и край, Тетрис е заглавие, което може да играете с часове, но и не губите нищо, ако отделите само десет минути.

"Ако искате да продадете Game Boy на малките момчета, сложете към него Mario игра. Но ако искате да продадете Game Boy на всеки, сложете Тетрис", казва холандският предприемач Хенк Роджърс, който открива играта за западния свят през 1988 г. и я предлага на Nintendo.

Тетрис е създадена от руския компютърен инженер Алексей Пажитнов и става първото руско заглавие, продавано на запад. През 1986 г. Вадим Герасимов, 16-годишен ученик, имплементира Tetris под операционната система MS-DOS, с което поставя началото на ерата на компютърната игра. В последните години видяхме два нови прочита на неостаряващата идея в лицето на Tetris Effect за PS4 и Tetris 99 за Nintendo Switch, която показва, че  формулата е все така привлекателна и интересна, колкото и при раждането си.

Прочетете още