Световен ден на добрия сън

Световен ден на добрия сън
Снимка: Lion Homestay Munich
21 Март 2019

На този ден по цял свят се провеждат редица инициативи и образователни програми, свързани с темата. Освен състояние, сънят е и процес с много фази. Всяка фаза има своя роля за човешкия организъм. По време на сън силно се намалява движението на тялото, отслабва реакцията към външни стимули, намалява се нивото на катаболитните процеси и се увеличава нивото на анаболитните.

Други реакции са отпускането на мускулатурата и забавянето на дихателния процес. Напрегнатото ежедневие, особено в големите градове, дългият работен ден, многото задължения – всичко това са предпоставки за нестабилен, неспокоен и нередовен сън. Той е изключително важен за всяко живо същество, позволява на организма да презареди и да се сдобие с нови сили. Липсата на редовен и качествен сън е причина за редица заболявания и неразположения. Системното недоспиване крие далеч не безобидни рискове.

Инсомнията – болестта, при която човек страда от безсъние, е състояние, което на всяка цена трябва да бъде лекувано. За борбата с нея съществуват много методи и практики. Много често причина за безсъние са ежедневните тревоги – служебни, финансови и семейни пробелеми. Затова спокойствието и хармонията са основни предпоставки за здравия възстановяващ сън.

Във връзка с датата, посветена на съня, всяка година се правят различни интересни проучвания, научни изследвания и анкети. Представяме ви някои любопитни факти, свързани със съня и сънищата:

Най-дългият документиран рекорд за липса на сън се равнява на 18 дни, 21 часа и 40 минути. Подложеният на експеримента споделил, че страдал от халюцинации, замъглено зрение, загуба на памет, пристъпи на параноя, проблеми с говора и с концентрацията.



През 2004 г. в САЩ са издадени 35 милиона рецепти за сънотворни лекарства. През последните 4-5 години броят на хората в света на възраст от 20 до 44 години, приемащи сънотворни, се е удвоил. Около 3% от възрастните страдат от нощна апнея (спиране на дишането, задържане на дъха). Това лечимо заболяване води до необяснима умора и неефективност. Има и болест, наречена сомнифобия, при която човек се страхува да заспи. 

Когато спим дълбоко, дишането ни, нашата сърдечна честота и артериалното ни налягане достигат най-ниските си нива за деня.

Обикновеният човек се събужда около шест пъти на нощ.

Температурата на нашето тяло пада в ранните сутрешни часове, достига най-ниско ниво около 4 часа сутринта и след това се повишава отново точно преди изгрев слънце.

Хората спят средно с три часа по-малко от останалите примати – шимпанзетата, павианите или маймуните резус спят по 10 часа. Патиците могат да запазват едната половина на мозъка си будна, докато другата е в спящо състояние. Лъвът спи цели 19 часа, а котките – средно по 14 часа. Китовете и делфините, подобно на патиците, не спят напълно. Полукълбата в мозъка им спят едно след друго, за да може животното да продължава да плува и диша.

Поради традиционната сиеста, испанците спят през нощта средно с 40 минути по-малко от европейците.



Тийнейджърите се нуждаят от толкова сън на денонощие, колкото и малките деца, тоест около 10 часа. Хората над 65 години се нуждаят от най-малко сън, около 6 часа.
Според някои изследванияq жените имат нужда от един час повече сън от мъжете и ако не го получат, са по-склонни към депресия и емоционални проблеми.

Бебето в семейството обикновено лишава родителите си от между 400 и 750 часа сън през първата година.

Хората на възраст 18-24 години, които не спят достатъчно, се справят по-зле с ежедневните си дела от по-възрастните. След 5 часа по-малко сън, ако човек изпие три алкохолни питиета, ефектът върху организма му ще бъде същиятq както при поглъщане на 6 питиета, но след достатъчен сън.

Човек се движи повече, докато спи, когато не се е движил достатъчно през деня.

Първоначално се е смятало, че сънищата са се случвали единствено по време на фазата на съня, наречена фаза на бързо движение на очите. Но после е станало ясно, че сънища има и в другите фази на съня.



При средна продължителност на животаq човек прекарва около 6 години сънувайки – т.е. повече от 2100 дни. Пет минути след като свърши сънят, половината от него се забравя. След 10 минути, 90% са загубени. Проучване сочи, че в сънищата на мъжете присъстват повече мъже, докато жените сънуват еднакво мъже и жени. Малките деца не могат да сънуват себе си. Те не участват в собствените си сънища, докато не достигнат възраст от 3-4 години.

Нашето тяло по време на сън е парализирано (т.нар. сънна парализа), за да не повтаря движенията, ставащи в съня.

Жените спят средно по 9 часа и 7 минути на денонощие, а мъжете - с минута повече. Липсата на сън се отразява неблагоприятно на оздравителните процеси, води до забавен растеж и делене на клетките и отслабва имунната система.  Ако не спите поне по 7,5 часа на ден, рискувате да забавите метаболизма си, а това повишава рязко риска от напълняване. Дори 45 минути по-малко сън на ден забавят метаболизма с цели 6%. Следобедната дрямка, дори и за половин час само, пък има освежаващо действие както върху тялото, така и върху психиката.

Прекарваме една трета от живота си в сън, затова трябва да обърнем сериозно внимание на проблема с недоспиването, за да бъдем здрави, да почиваме пълноценно, да се чувстваме жизнени и енергични.

Прочетете още