Символиката на Джулай Морнинг

Символиката на Джулай Морнинг
1 Юли 2021

Джулай Морнинг се смята за хипарски празник, но малцина знаят за възникването и същинската му история.

Как и къде възниква традицията?
Традицията датира още през 80-те години, когато на „Джулайската полянка“ в Морската градина на град Варна се събират няколко приятели с по-различен мироглед към живота. По онова време касетофоните на батерии, картите, бирата и хипарските песни са били неразделна част от посрещането на изгрева. Събирали се хора с цел и свободно мислене, желаещи да изразят позиция. Историята разказва за млад военен, който е трябвало да изпълнява службата си, но носталгичните спомени за приятелите му го довели до обещанието, че никога повече няма да посреща изгрева сам.

Идеята за посрещането на юлското утро се смята и  като протест срещу комунистическата власт. Джулай Морнинг съдържа в себе си символика, която има за цел да обедини свободомислещите хора в посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще. Някои вярват, че слънцето зарежда тялото и ума и по този начин постигат пълна вътрешна свобода.

Интересен факт е, че България е единствената страна в която празнуването на Джулай Морнинг е запазено и до днес. Посрещането на изгрева се възприема като едно ново и по-добро начало. С времето Джулай Морнинг добива все по-широка популярност сред младите и свободомислещи хора.

Ще споделим с вас и любима сентенция на Сократ, която гласи:

 „Във всеки човек има слънце, само му позволете да свети”.

Прочетете още