Рожденикът днес: Gwen Stefani! Вокалът на No Doubt става на 49!

Рожденикът днес: Gwen Stefani! Вокалът на No Doubt става на 49!
Снимка: media.nrj.fr
3 Октомври 2018

Гуенделин Рене Стефани или просто Гуен Стефани е американска певица, текстописец, моден дизайнер и актриса. Известна е като вокалистка на групата No Doubt. Нейна запазена марка са силно гримираните очи и платинено русата коса.

Певицата е родена на 3 октомври 1969 г. в Ориндж Каунти, Калифорния. Баща ѝ е италианец, а майка ѝ има ирландски и шотландски произход. Гуен има сестра и двама братя. През 1987 г. братът на певицата – Ерик, и приятелят му – Джон Спенс, основават групата No Doubt. Те молят енергичната Гуен да участва като беквокал. И тя се съгласява. Групата се прочува, свирейки по различни партита. Същата година основният вокалист на No Doubt - Джон Спенс, се самоубива, а братът на Гуен напуска групата, за да започне кариера като аниматор в „Семейство Симпсън”. Така Стефани става единствената вокалистка.

През 1989 г. към групата се присъединяват китаристът Том Дюмонд и барабанистът Ейдриън Йанг, а по късно и Тони Кенъл. Дебютният им албум, излязъл през 1992 г., не носи желания успех на групата. По това време на мода е гръндж звученето, а албумът на No Doubt е издържан в поп-ска стил. Нещата се променят няколко години по-късно, когато на пазара излиза „The Beacon Street Collection”, последван от „Tragic Kingdom”, който е най-успешният албум на No Doubt, съдържащ легендарни хитове, като „Don`t Speak”, „Just A Girl” и „Spiderwebs”.

„Return of Saturn” е четвъртият студиен албум на американската рок група, който излиза през 2000 г. Създаването на албума става повод за много пререкания между групата и техния издател Interscope Records. Песните в албума поддържат основния ска-поп стил на No Doubt, но са по-бавни и мелодични. Текстовете на много от парчетата описват копнежът на Гуен към един по-обикновен живот. Албумът дебютира под номер две в Billboard 200, но така и не успява да достигне продажбите на „Tragic Kingdom”. На 43-ти награди Grammy „Return of Saturn” беше номиниран за най-добър рок албум.

Докато No Doubt жъне успехи, Гуен си сътрудничи с различни изпълнители. Така се стига до създаването на „You’re the Boss” с The Brian Setzer Orchestra, „South Side” с Moby и „Let Me Blow Ya Mind” с Eve.

През 2004 г. излиза първият самостоятелният албум на Гуен Стефани – „Love, Angel, Music, Baby”. Соловият дебют на вокалистката на Nо Doubt е правен в сътрудничество с голям брой музиканти, работещи в различна музикална насока, сред които OutKast, New Order, Dr. Dre и Linda Perry. Само през първата седмица от излизането му са продадени над 300 хиляди копия. „Love, Angel, Music, Baby“ получава мултиплатинен статукс в САЩ, Обединеното кралство, Австралия и Канада.

В края на 2006 г. излиза и вторият самостоятелен албум на Стефани „The Sweet Escape”. Албумът се фокусира повече върху електронното и денс звученето. През 2008 г. No Doubt започват работа по записа на нов албум, който излиза чак през 2012 г. Става въпрос за „Push and Shove”, с дебютен сингъл „Settle Down”. Паралелно с музикалната си кариера, Гуен има и три модни линии, съпруг и две деца. Тя е омъжена за вокала на групата Bush – Гевин Роздейл. Двамата се ожениха през 2002 г. и имаха доста трудности по време на 13-годишния си брак. 

Въпреки, че днес е щастлива от новата си връзка с кънтри звездата Блейк Шелтън, Гуен Стефани призна, че бракът ѝ с Гавин е най-голямото ѝ постижение към днешна дата и много трудно се е съвзела след раздялата си с него.

Прочетете още