Разхождаш куче на публично място - бой с камшик

Разхождаш куче на публично място - бой с камшик
Снимка: Alan Levine
31 Януари 2019

В Техеран забраниха разхождането на кучета на публични места в поредния опит на иранските власти да обезсърчи отглеждането на тези домашни любимци, предаде Би Би Си.

„Получихме разрешение от прокуратурата на Техеран и ще предприемем мерки срещу хората, които разхождат кучета на обществени места, като например паркове“, казва директорът на полицията в Техеран Хюсеин Рахими. Причината за забраната е фактът, че кучетата всяват „страх и безпокойство“ сред обществото, коментира Рахими заяви пред новинарската агенция Young Journalists Club. Ще бъдат санкционирани дори хората, които возят куче в автомобила си.

„Забранено е да се карат кучета с автомобили и ако подобно нарушение бъде установено, срещу шофьорът на превозното средство ще бъдат предприети строги мерки“, каза Рахими пред YJC.

Притежаването на кучета като домашни любимци и разхождането им на публични места е спорна тема в Иран от Ислямската революция през 1979 г. насам.

Ислямското правителство в Иран гледа на кучета като на „нечисти“ животни и символ за про-западни възгледи.

Министерството на културата на Иран забрани на медиите в сраната да публикуват и отразяват реклами за домашни любимци и продукти за  кучета още през 2010 г., докато преди 5 години в парламента беше направен опит да се прокара закон, който предвиждаше глоби и дори бой с камшик срещу собствениците на кучета, които разхождат домашните си любимци на публични места.


Източник: www.manager.bg

Прочетете още