Подготовка за Великден: как да разберем дали яйцата са пресни

Подготовка за Великден: как да разберем дали яйцата са пресни
poleznite.com
5 Април 2018

Основният компонент за празничната трапеза на Великден, са яйцата. Всяка година домакините се притесняват от това пресни ли са те. Този въпрос е актуален не само около наближаващия празник, но и през останалите календарни дни.

С малък трик можете да разберете дали яйцата са пресни. Необходимо е само да потопите суровите яйца в чаша с вода. Ако потънат на дъното - няма за какво да се безпокоите, яйцата са пресни. Ако леко се надигнат, но все пак са в долната част на чашата - са на една седмица и спокойно можете да ги консумирате. Ако изплуват на повърхността - трябва да знаете, че никак не са пресни и е по-добре да не рискувате. Причината: Черупките на яйцата имат пореста структура, която позволява на въздуха да прониква. Колкото повече време минава, толкова повече въздух влиза. Затова, ако яйцето е прясно, то ще потъне в чашата с вода, но ако е старо - ще изплува.

Препоръчва се суровите яйца да се използват в срок до три седмици след датата на опаковането им. Важно е и да не съхранявате яйцата близо до храни със силна миризма, защото абсорбират лесно миризмите, заради порестата структура на черупката. Специалистите препоръчват и да не държите сварените яйца за повече от два часа извън хладилника.


Източник: vesti.bg
 

Прочетете още